Societat

SOCIETAT

Un 61% dels desnonaments són de famílies amb infants

Més de la meitat dels casos a Barcelona es concentren en només dos districtes: Nou Barris i Sant Martí

Un estudi de la PAH alerta dels problemes d'ansietat, depressió i insomni dels afectats

Un 61,6% de les famílies afectades per la crisi hipotecària entre els anys 2013 i 2016 tenien com a mínim un menor d'edat; en un 12% dels casos hi havia almenys una persona més gran de 65 anys, i en un 12% una persona amb dependència. Aquest és un dels aspectes que destaca l'Informe de la crisi hipotecària a Barcelona 2013-2016, elaborat per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) i l'Observatori DESC, en què s'evidencia que molts menors són grans víctimes dels desnonaments, que els problemes per pagar l'habitatge causen el deteriorament de les relacions familiars i provoquen problemes en la salut física i en la mental, sobretot ansietat, depressió i insomni.

L'informe fa un retrat de l'evolució de 957 famílies que es van adreçar a la PAH i recull el procés al llarg de tres anys. “Ens serveix com a eina de treball per revertir la situació d'emergència habitacional i a l'hora de denunciar i argumentar per reclamar respostes a les administracions”, va plantejar ahir en la presentació Irene Escorihuela, de DESC. S'hi recullen dades com ara que entre el 2013 i el 2016 hi va haver 9.876 desnonaments a Barcelona, segons el Consell General del Poder Judicial. Un 81% van ser per impagament de lloguer, una tendència que continua augmentant.

Un dels aspectes que destaquen els autors de l'estudi és que en només dos districtes, Nou Barris i Sant Martí, es concentren més de la meitat del total de casos. En canvi, a Sarrià-Sant Gervasi el 0,4% i a Gràcia i les Corts, un 2,7% i un 3,5%. “Això ens indica –va assenyalar el portaveu de la PAH, Carlos Macías– cap on han d'anar els esforços de serveis socials, perquè té molt a veure amb la renda per càpita.”

Macías va denunciar que la conducta de les entitats financeres “és un factor determinant en la crisi de les execucions hipotecàries”, i va precisar que, segons la mostra de l'estudi, el 48% de les hipoteques havien estat contractades per Catalunya Caixa i Bankia, dues entitats rescatades amb recursos públics. Vuit de cada deu hipoteques es van signar entre el 2004 i el 2007, per un import mitjà d'entre 200.000 i 250.000 euros, per a un període d'entre 26 i 30 anys, i en el 60% dels casos amb avaladors. En els tres anys de l'informe (2013-2016) la meitat dels impagaments s'han resolt, i en un 40% dels casos s'ha aconseguit una dació en pagament. Una de cada quatre famílies ha accedit a un lloguer social.

LA XIFRA

8
llars
com a mínim són desnonades cada dia en una ciutat com Barcelona, i en la meitat hi viuen menors.

L'atur i la pujada de les hipoteques

Quedar-se sense feina (68% dels casos), la pujada de la quota hipotecària (43%) i una separació o divorci són els principals motius que acaben provocant que no es pugui continuar pagant la hipoteca. Els responsables de l'estudi de la PAH i DESC, però, puntualitzen que la majoria de vegades són diverses raons les que se sumen i acaben en un desnonament.

Una de les alertes de la PAH és que cada cop hi ha més famílies que són desnonades per no poder pagar el lloguer. Macías es va referir especialment al centre de Barcelona. Diversos estudis han demostrat que els veïns de tota la vida en són expulsats. La plataforma ha atès casos en què s'acaba el lloguer i per renovar-lo els tripliquen el preu per poder-hi fer pisos turístics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia