Societat

Un 2015 amb 10.484 actes litúrgics al Bisbat de Girona

Els enterraments i els batejos representen el gros més important de l'estadística i, en la part baixa, hi ha els matrimonis i les confirmacions

A través de Càritas, du una intensa tasca social

Les cerimònies d'enterrament de difunts i els batejos són les que més feina litúrgica han generat als capellans i diaques del Bisbat de Girona durant l'any 2015. En concret, s'han celebrat 4.712 exèquies i 2.721 baptismes. En total, a les esglésies del Bisbat gironí s'han dut a terme 10.484 cerimònies litúrgiques, sense comptar-hi les misses.

A poca distància dels batejos, hi ha les celebracions de la primera comunió, amb 2.039 infants que hi han participat, i ja en xifres molt més baixes, el Bisbat ha registrat 655 matrimonis canònics i 357 confirmacions.

Per atendre tots aquests actes litúrgics, el Bisbat de Girona ha disposat de 154 preveres diocesans, 10 diaques permanents, 5 seminaristes, 29 laics amb nomenament per presidir celebracions, 700 catequistes i 510 membres d'instituts i congregacions religioses. El territori del Bisbat està organitzat en 395 parròquies.

Càritas diocesana

L'acció social que el Bisbat exerceix bàsicament a través de Càritas diocesana li ha permès atendre un total de 23.003 persones, amb 59.562 beneficiaris. Al territori eclesiàstic gironí, l'ens té 14 locals, 113 professionals contractats i 2.498 voluntaris per dur a terme 44 programes d'acció social.

Quant a habitatge social, té 476 habitatges protegits i 105 habitatges per a persones majors de 65 anys al centre Joan Suñer. La gestió es fa bàsicament a través de la fundació Sant Martí i el patronat Santa Creu de la Selva.

El Bisbat de Girona també treballa en l'àmbit de l'educació en el lleure amb la Fundació de l'Esplai Girona-Mare de Déu del Mont. Té 7 cases de colònies i, en les activitats de lleure de 2015, han participat 3.500 infants i joves i 600 monitors.

Educació

En el sector educatiu també, però quant a la formació reglada, al territori del Bisbat gironí, hi ha un total de 93 centres que inclouen totes les etapes de l'ensenyament i que apleguen un total del 20.000 alumnes. Al Bisbat, a més, hi ha uns 25 centres més que depenen de centres assistencials i socials vinculats a congregacions religioses. En aquest últim cas, el nombre de persones ateses és de 110.500. Es tracta d'hospitals, atenció a la vellesa i atenció a la infància, entre altres col·lectius.

El titular de la diòcesi gironina des de fa vuit anys és el bisbe Francesc Pardo.

LES XIFRES

395
parròquies
són les que hi ha repartides pel territori eclesiàstic de les comarques gironines.
154
preveres diocesans
són els que depenen directament del bisbe Francesc Pardo per fer la tasca pastoral i litúrgica.
510
religiosos
de diferents congregacions religioses estan repartits pels territori del bisbat gironí.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia