Eleccions a la UdG: Escola d'Infermeria
Els col·lectius de la UdG plategen qüestions d'actualitat als dos candidats de les eleccions al rectorat del dia 17 de novembre.
L'Escola Universitària d'Infermeria ja va proposar, al seu moment, realitzar estudis de fisioteràpia i finalment es van concedir a una entitat privada. En aquests últims dos anys també s'ha proposat dur a terme estudis universitaris de nutrició i dietètica amb caràcter públic. Defensaran les propostes de la UdG des d'una perspectiva de servei públic i de qualitat o cediran a més privatització d'estudis com ara fisioteràpia i CAFE?
Anna Maria Geli: «L'actual equip de direcció de la UdG ha defensat sempre l'oferta dels estudis universitaris a preu públic i la continuarà defensant. Ara bé, el sistema universitari del nostre país preveu l'existència de centres adscrits a les universitats públiques, que ofereixin estudis a preu privat sota la tutela d'una universitat que en garanteix la qualitat. Des de la UdG només hem programat estudis en centres adscrits quan ha estat del tot impossible oferir-los a les nostres facultats i escoles, i sempre en resposta a les demandes socials del nostre entorn. Continuarem apostant per la universitat pública.»
Manel Poch: «La nostra voluntat de servei públic és clara i rotunda. Defensarem els nostres estudis (actuals i futurs) des de la posició de servei públic i de qualitat. Pel que fa referència a nous estudis, els situarem en el marc dels centres, analitzant-ne la viabilitat (identificant recursos necessaris i possibilitats d'obtenir-los) i intentant aprofitar sinergies i optimitzant els recursos existents.»
Els dos darrers equips de rectorat s'havien compromès en les seves campanyes electorals a prioritzar i dur endavant la construcció de la nova sèu de l'Escola Universitària d'Infermeria i 8 anys després no tenim res. Quin serà el seu compromís i quins terminis proposaran, en quant a pressupost i construcció de l'edifici adequat a les necessitats del nostre centre?
Anna Maria Geli: «La nova seu de l'EUI s'integrarà dins el futur campus de ciències de la salut, que es construirà als terrenys que l'Ajuntament de Sarrià ha cedit a la universitat. El 2010 farem la concepció global d'aquest campus i iniciarem els primers projectes de construcció. El compromís és que des del principi la concepció d'aquest campus inclogui l'Escola Universitària d'Infermeria, la facultat de Medicina i l'institut d'investigació biomèdica de Girona (IDIBGI). Els terminis finals els marcaran la disponibilitat pressupostària i la naturalesa del finançament, per l'obtenció del qual continuarem treballant.»
Manel Poch: «Segons les nostres informacions, en el pla d'inversions 2007/2013 no hi ha finançament per a la construcció de la seu de l'Escola Universitària d'Infermeria al campus de Montilivi. Davant d'aquest fet, la nostra aposta és aglutinar esforços i apostar decididament per un campus de salut conjuntament amb la facultat de Medicina als terrenys annexos al nou hospital Josep Trueta. I lluitar perquè la implementació d'això es faci al més aviat possible.»
Quina política de contractació de professorat es plantegen pels estudis d'infermeria, tenint en compte que la legislació vigent permet temporalment la contractació de professors/es col·laboradors/es de forma excepcional en algunes àrees de coneixement, possibilitat vetada aquests darrers anys a la UdG i no a d'altres universitats?
Anna Maria Geli: «La contractació de professors col·laboradors s'ha plantejat i és una opció que continua oberta per al cas concret d'Infermeria. Aquest mateix curs s'han proposat 5 contractes de col·laboradors. És cert que la figura no és la solució definitiva, per tant, continuarem impulsant polítiques de suport per tal que aquestes persones puguin progressar en la seva carrera professional i obtenir les acreditacions necessàries per a la seva estabilització. Aquests ajuts han de seguir la línia que ja s'ha obert amb el Pla de Desenvolupament Professional, sense descartar accions concretes que contemplin la especificitat d'aquestes estudis.»
Manel Poch: «La nostra política de contractació tindrà en compte la diversitat dels àmbits. Per tant, no neguem que, de forma excepcional, en determinades àrees de coneixement, es pugui contractar professorat col·laborador temporal. Aquesta contractació s'ha de situar en un marc de programació on s'estableixi quin és el futur previst per a aquestes places i com les situem com a una etapa transitòria per assolir l'estabilització en forma de places de major nivell.»