Eleccions a la UdG: Consell d'Estudiants

Els col·lectius de la UdG plentegen qüestions d'actualitat als dos candidats a les eleccions al rectorat del dia 17 de novembre

La facultat d'Econòmiques de la UdG va decidir congelar l'adaptació dels estudis a Bolonya fins la data límit que permet el decret espanyol, que és el curs 2009/2010, manifestant que no hi havia cap garantia pressupostària per fer-ho. Per què no ho va fer el conjunt de la UdG, si bé es va reconèixer que tampoc no tenia prou finançament públic per fer-ho?

Anna Maria Geli: «Si bé és cert que la junta de la facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials va decidir posposar un any el desplegament dels nous graus en la seva facultat per diversos motius; també ho és que la resta de facultats i escoles de la nostra universitat van optar pel desplegament dels nous estudis de grau (igualment, com ho han fet la majoria dels centres de les universitats del nostre país). I aquesta aposta ha estat un èxit si ens fixem en les dades de matriculació de primer en els nous estudis de grau. Tot i la insistència del govern que cal fer una adaptació a cost zero, cal dir que per al desplegament total dels nous estudis de grau i màster no en tindrem prou amb la redistribució dels recursos destinats als actuals estudis. Caldrà, doncs, destinar-hi progressivament més recursos com ja s'ha fet aquest curs (i com preveu el pla de finançament per a la millora de les universitats públiques). Aquest tema serà, sens dubte, un dels quals haurà de solucionar el govern del nostre país en el marc del nou model de finançament de les universitats que s'està començant a discutir, sense renunciar a la recerca de fonts de finançament addicionals.»

Manel Poch: «Els òrgans de govern de centres i de la universitat no sempre coincideixen. En tot cas, entenem que la pregunta s'ha de dirigir a qui governava durant aquest període. Per tant, no us podem dir les raons de les divergències entre aquest centre i el conjunt de la UdG.»

Per què creu que durant l'últim any tots els òrgans de representació dels estudiants de la UdG s'han manifestat repetidament contra l'actitud i la política de l'equip de rectorat?

Anna Maria Geli: «No vull negar que hi ha hagut posicions en contra al pla de Bolonya, però em penso que és inexacte afirmar que han estat protagonitzades pels òrgans de representació dels estudiants de la UdG. Aquests tipus de postures han estat generalitzades a tot el món universitari i són moltes les universitats que hem viscut les mobilitzacions estudiantils acompanyades de manifestacions contra els òrgans de direcció, per la qual cosa aquestes manifestacions no es poden analitzar fora d'aquest context.És cert que durant aquests darrers temps els representants dels estudiants al consell de govern han estat crítics i hi han assistit poc, tant pel que fa a les sessions com quant a representació, però també cal dir que la participació en d'altres comissions de les quals formen part s'ha portat a terme amb tota normalitat. També voldria matisar que, malgrat les dificultats, sempre han estat oberts els canals de comunicació entre el rectorat i els estudiants i s'ha avançat en alguns aspectes que poden facilitar la participació dels estudiants en els àmbits de decisió. De tota manera he dit i no em cansaré de dir que desitjo i em comprometo a treballar per ampliar i fer més efectiva la participació dels estudiants en tots els àmbits de la vida universitària. Tot això, sens dubte, ho treballarem immediatament i amb més intensitat amb el consell d'estudiants que sorgeixi de les properes eleccions al claustre de principis del 2010.»

Manel Poch: «Aquesta és una pregunta difícil de respondre per a un candidat que no ha participat en aquest procés. Nosaltres ens presentem amb ganes d'escoltar, i tot i que podem discrepar d'algunes opinions, creiem que cal respectar el dret a pronunciar-les. Estem convençuts que, si guanyem les eleccions, hi haurà discrepàncies entre els representants dels estudiants i l'equip de rectorat, però confiem a poder trobar els mecanismes per aconseguir espais de debat i de consens per resoldre-les.»

Tothom sap que actualment no hi ha un sistema l'avaluació obligatori de la docència. Es crearan mecanismes d'avaluació de la qualitat docent per tal de garantir el canvi metodològic que en principi ha de suposar el pla de Bolonya? I en cas que sí se'n creïn, es farà cas dels suggeriments dels estudiants?

Anna Maria Geli: «Els nous estudis de grau, màster i doctorat estan sotmesos a mecanismes obligatoris i rigorosos de control, necessaris per acreditar-los d'aquí a 6 anys. En aquest sentit, durant el darrer any s'ha dissenyat un sistema d'assegurament de la qualitat que es basa en els estàndards d'AUDIT per a tres centres pilot: facultat de Turisme, facultat de Ciències i Escola Universitària d'Infermeria. Aquest sistema inclou nous procediments de què no disposava la UdG fins ara, per exemple els específics per recollir l'opinió i suggeriments dels estudiants, del professorat i del PAS sobre la qualitat docent. Se n'ha iniciat la implantació, mitjançant un sistema informatitzat, amb l'objectiu de posar-lo en marxa a partir del curs vinent. D'altra banda, l'avaluació de la docència està sotmesa als protocols impulsats per la Generalitat. El protocol d'avaluació de la UdG té molt present l'opinió dels estudiants, a través de l'enquesta reformulada aquest curs. És evident que és un procés en maduració i que necessita més treball per arribar a ser el mecanisme ideal. En aquest sentit, treballaré per dotar-nos d'una eina consensuada i útil, sempre amb l'objectiu de millorar la docència.»

Manel Poch: «Amb la implementació dels nous graus, s'obre un període per aconseguir-ne l'acreditació. I un dels aspectes importants és l'avaluació de la qualitat docent. Per tant, aquest és un procés que s'ha de fer, i que nosaltres volem anar resseguint des del primer moment, d'una manera àgil i amb la participació dels diferents agents que hi intervenen. Tenint en compte que una de les voluntats de la nostra candidatura és incrementar la participació activa dels estudiants, en la mesura que ho sigui i aporti suggeriments i propostes serà un agent més en el procés de presa de decisions. Us hi esperem.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.