Societat

El 2016 es tancarà amb 700 menors no acompanyats

La DGAIA creu que serà l'any amb més arribades de l'última dècada

Nou centre a Barcelona per treure joves del carrer

L'arribada de menors no acompanyats (Mena) d'origen immigrant a Catalunya està fent un repunt aquest any. Fins al setembre n'havien arribat gairebé 500 i la direcció general d'Atenció a la Infància (DGAIA) preveu tancar l'any amb uns 700. Aquest serà el nombre més alt d'arribades de l'última dècada. Ho va explicar ahir el director de la DGAIA, Ricard Calvo, en la jornada Infants i adolescents estrangers no acompanyats. Una realitat, un repte, un debat, organitzada pel Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC) a Barcelona. El perfil és el de nois d'entre 12 i 18 anys sobretot procedents del Marroc (75%) i d'Algèria (105), però n'hi ha de 90 països diferents.

Tot i que en la jornada es va parlar de l'experiència de les arribades de menors no acompanyats dels anys noranta, també es va constatar, tal com va assenyalar Calvo, que són joves que cada cop arriben amb una càrrega emocional, física, psicològica i de salut més important . “Hem de tenir en compte –va subratllar– que han fet sovint un camí difícil i traumàtic”. La DGAIA treballa per anar cap a recursos d'atenció més especialitzada i un dels projectes és el centre que s'obrirà a principis de l'any que ve amb l'Ajuntament de Barcelona, a través del Consorci de Serveis Socials, per atendre els joves addictes a la cola , molts dels quals viuen al carrer.

“Rere cada persona hi ha una història, no es pot generalitzar. Hem de saber treballar amb els seus reptes, mancances i il·lusions”, va afirmar Calvo.

La tinenta d'alcalde de Drets Socials de Barcelona, Laia Ortiz, va plantejar que els menors no acompanyats són “fruit de la injustícia global i les deficiències del sistema”. “No els podem demanar el que no demanem als altres menors”, va advertir. Pel que fa als grups d'addictes a la cola, va admetre que calen mesures de xoc i més coordinació entre tots els recursos implicats en el seu acompanyament. Ortiz va plantejar que un dels fracassos és que aquests joves, quan es fan grans, acabin al carrer i per això Barcelona obrirà en el primer trimestre del 2017 un centre especialitzat per atendre joves d'entre 18 i 25 anys en situació d'exclusió social greu.

En aquest nou centre, amb una vintena de places i gestionat per una entitat del tercer sector, els joves s'hi podran estar entre tres mesos i un any per tenir cobertes totes les necessitats bàsiques. “Pensem en joves que no tenen condicions per sortir-se'n sols”, va indicar Ortiz.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia