Societat

La CUP presenta una querella per homicidi contra Gas Natural

Bassa reclama una sanció exemplar per la mort de la dona de Reus i admet que cal millorar els protocols

La CUP va presentar ahir una querella criminal contra Gas Natural per un delicte d'homicidi imprudent per omissió en el cas de la Rosa, la dona morta dilluns passat a Reus (Baix Camp) en un foc provocat per una espelma amb què s'il·luminava perquè li havien tallat la llum. La querella, presentada al jutjat d'instrucció número tres de Reus, es dirigeix a la persona o persones responsables que van donar les instruccions per procedir al tall del subministrament d'electricitat i contra la pròpia entitat mercantil.

“Són excuses de mal pagador”, va declarar ahir el diputat de la CUP Joan Garriga en referència a l'argument dels responsables de Gas Natural que es defensen dient que no han de complir la llei 24/2015 contra la pobresa energètica perquè no se n'ha desenvolupat el reglament .

La querella recorda que l'article 11 del Codi Penal estableix que es considera un delicte per omissió quan s'infringeix un “especial deure jurídic”; és a dir, quan hi ha una específica obligació legal d'actuar. Tenint en compte que Gas Natural ha reconegut que no va comunicar als serveis socials que tallaria el subministrament elèctric, la querella defensa que “s'ha incomplert un deure legal de naturalesa tuïtiva amb resultat de mort i un augment del risc imputable en termes de causalitat”. “La llei s'ha de complir, perquè la pobresa energètica afecta milers de persones”, va assenyalar Garriga.

També la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, va reclamar ahir “una sanció exemplar” per a la companyia en una entrevista a La Xarxa. “Ens hem de reunir amb ajuntaments i entitats per veure com podem gestionar millor la prevenció, perquè a Reus ha fallat algun protocol”, va dir Bassa, que va recordar que s'ha dotat amb 5 milions d'euros el fons per als ajuntaments per fer prevenció en matèria de pobresa energètica .

LA FRASE

Hem de fer la prevenció [en pobresa energètica] abans. És claríssim. A Reus han fallat els protocols
Dolors Bassa
consellera de Treball, afers socials i famílies


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.