Societat

El món ramader, eix de la fira de Torroella de Montgrí

La 623a Fira de Sant Andreu se celebrarà aquest cap de setmana amb aniversaris rodons, ja que tant el concurs de gossos d'atura com la festa dels cavalls arriben a la 25a edició

La inauguració aquest dijous d'Expofil, organitzat per l'Associació Filatèlica i Numismàtica de Torroella de Montgrí, va donar el tret de sortida de la 623a edició de la Fira de Sant Andreu, que se celebra aquest cap de setmana amb les pastures i el món ramader com a fil conductor. Aquesta edició també destaca perquè dues de les seves activitats amb més entitat, com són el concurs de gossos d'atura i la festa dels cavalls, arriben a la vint-i-cinquena edició. Pel que fa a l'activitat econòmica, la mostra comercial s'obrirà demà a les deu del matí amb una seixantena d'estands distribuïts entre l'Espai Ter i la carpa complementària. A l'exterior, al passeig de Catalunya i al de Vicenç Bou, s'hi situaran la resta de parades del mercat de Sant Andreu, la mostra de vehicles nous i d'ocasió, la fira d'artesans i la mostra de maquinària agrícola. L'exposició i l'exhibició de races de cavall es faran a la zona eqüestre, on dissabte a la tarda se celebrarà l'aniversari rodó dels actes relacionats amb els cavalls i els gossos a la Fira de Sant Andreu. El cartell d'activitats de la festa del cavall és impressionant, amb xerrades per a nens, exhibició de doma vaquera, de carrusel i de doma en llibertat, iniciació a la doma clàssica, concurs d'enganxades, els espectacles de la Compagnie Impulsion i l'exhibició d'alta escola amb regnes llargues a càrrec d'Albert Guart, i també l'exhibició de disc dog i la transhumància popular, diumenge de bon matí, des de l'Espai Ter fins al concurs de gossos d'atura, que se celebrarà al camp de la urbanització Mas Déu. Aquest és un dels actes més esperats dels que se celebren durant la fira. Es tracta d'una prova que es disputa entre campions, ja que només hi poden participar els pastors i gossos de l'Estat amb millor palmarès i els pastors francesos convidats. Durant aquests 25 anys, Jordi Muxach destaca en el rànguing. El va encetar el 1992 amb la gossa Taca i és el darrer guanyador amb Sendy. En total ha aconseguit quedar primer quinze vegades, cinc de les quals amb la popular gossa Coloma.

Temps era temps

Precisament les pastures a Torroella centraran la XVI Fira en el Record. L'activitat ramadera havia estat molt arrelada a la localitat des de molt antic i la ramaderia ovina hi ha estat present fins fa poc. Avui ja només queda un pastor en actiu al municipi. En tot cas, la Fira en el Record farà un recorregut per la història d'aquesta activitat i un homenatge a les persones que es van dedicar al món de les ovelles. La ruta començarà al Museu de la Mediterrània, amb les cabanes de pedra seca, i seguirà pel carrer del Safareig, on es tractarà de les pastures, les ovelles i els corrals, seguint per can Ral –sobre la vida de pastor–, el carrer de la Mar –sobre la transhumància– i el Palau Solterra –sobre pastors i hisendats–, i finalitzarà a la fira, on es farà un repàs dels productes derivats. La mostra també convida a fer de pastor per un dia, s'exhibirà una esquilada d'ovelles i el treball artesanal d'aixecar murs i cabanes de pedra seca.

Un altre vessant de la Fira de Sant Andreu són les propostes més festives i per a la mainada, com ara la cercavila de dracs i tambors de dissabte a la tarda, els espectacles i els tallers infantils o la cercavila de gegants i capgrossos de diumenge al migdia. La mostra d'entitats, el XIX Campionat de Catalunya de Coloms de Raça o la 17a Jornada Pomatec, completen el programa.

La fira

Fira en el Record, dies 26 i 27, d'11 a 14 h i de 17 a 20 h. Visites comentades, dissabte, a les 12 h i a les 18 h, i diumenge, a les 12 h i a les 18 h. Preu, 3 € (fins a 11 anys gratuït)

www.firestorroella.com



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia