Societat

Patrimoni

La Besalú subterrània

Elaboren un vídeo amb imatges virtuals de l'estructura d'arcs i voltes del segle XIV que cobreix la riera Ganganell al seu pas pel nucli del poble, i que a la llarga volen fer visitable

Sota les lloses del carrer Ganganell de Besalú s'ha conservat una obra arquitectònica tan interessant com desconeguda: la conducció soterrada del segle XIV per on discorre la riera que dóna nom al carrer. L'Ajuntament preveu fer-ho visitable a llarg termini –segurament amb un accés des de l'edifici municipal del Bressol d'Emprenedoria– però mentrestant s'hi podrà accedir amb un vídeo d'imatges virtuals que d'aquí a pocs dies estarà penjat al lloc web municipal (www.besalu.cat). La pel·lícula és fruit del treball de recerca –finançat per l'Ajuntament i la Diputació– que hi ha fet recentment l'arqueòleg Bruno Parés, utilitzant la fotogrametria, un sistema que permet obtenir imatges en tres dimensions.

Fora muralles

La riera es va cobrir a l'Edat Mitjana perquè la vila, encaixada en les muralles del segle XI, necessitava créixer. Va ser així que van enderrocar part dels murs i van construir un seguit d'arcs i voltes per sobre del curs de l'aigua a fi d'aguantar la superfície d'aquell primer eixample.

La canalització soterrada comença a l'altura de l'escola i acaba prop de la Cúria Reial. Aquest tram del Ganganell s'utilitza també de claveguera, una circumstància que impedeix fer realitat el projecte de fer-ho visitable. També és un obstacle el fet de no disposar d'un estudi sobre l'estat en què es troben les estructures i esbrinar si caldria reforçar-les. Aquesta manca d'informació ha estat determinant, d'altra banda, a l'hora de decidir frenar el projecte de remodelació del carrer que l'Ajuntament havia anunciat fa gairebé deu anys.

El vídeo en 3D serà de molta ajuda als experts (arquitectes, historiadors i arqueòlegs) per ampliar els coneixements sobre la canalització i, per tant, serà un primer pas per desencallar tant la remodelació urbanística del carrer com el projecte de fer visitable l'estructura medieval. Això últim, però, no es podrà tirar endavant –fa notar l'Ajuntament– fins que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) no desviï l'aigua cap a la depuradora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia