Societat

Els joves d'avui cobren menys i tenen més atur

L'ocupació juvenil és molt més precària respecte a les generacions anteriors

Els joves menors de trenta anys viuen una situació laboral més precària que la generació anterior. Aquesta és la conclusió de l'estudi La precarietat laboral juvenil a Catalunya que ahir va presentar la Taula del Tercer Sector, i que alerta que actualment el sector juvenil de menys de trenta anys d'edat cobra menys i té una taxa d'atur més alta que la generació anterior.

Entre les diferencies més rellevants destaca la reducció salarial dels joves amb educació universitària. Segons l'autora de l'informe, Maria Àngels Cabasés, encara que l'educació segueix sent un factor per aconseguir una millor ocupació, “no és tan determinant” com en generacions passades. L'autora de l'informe va destacar les diferents dificultats que es troben els joves, com el problema de l'accés al mercat laboral, la temporalitat, la sobrequalificació que requereixen diverses empreses i els baixos salaris. Cabasés va alertar que el model d'ocupació precària es podria convertir en el del futur si no s'aplica “un nou marc de relacions laborals i un nou creixement econòmic”. Per tal de fer front a aquesta situació, les entitats que formen La Taula del Tercer Sector van demanar que els requisits d'accés al programa de garantia juvenil es rebaixin, a més d'implementar una atenció més personalitzada. També es va reclamar la creació d'un organisme en què les entitats juvenils col·laborin amb altres actors relacionats amb la joventut per crear polítiques d'ocupació.

Un de cada cinc joves ni estudia ni treballa

Una cinquena part dels joves menors de 30 anys ni estudia ni treballa. Així ho anuncia l'informe La precarietat laboral juvenil. Una realitat incòmoda, que exposa que la taxa d'atur juvenil s'ha vist triplicada des de l'inici de la crisi. A més, quatre de cada deu joves menors de 30 anys que estan aturats fa dotze mesos que no treballen. Les dades conclouen que la situació laboral entre els joves ha evolucionat cap a un context més precari, ja que la taxa d'atur entre menors de 25 anys era del 13,4% el 2007, mentre que el 2015 era del 42,3%. El sector juvenil que treballa ho fa amb sous més baixos, ja que s'ha vist reduït el salari mitjà dels treballadors, sobretot entre els 16 i 25 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Es confirmen nous casos de llengua blava a sis comarques gironines

GIRONA

Clam dels pagesos per controlar la tuberculosi de senglars i cabres

Tortosa

Calella de Palafrugell estrena una oficina policial per a l’estiu

PALAFRUGELL

Talen desenes d’arbres morts per la sequera a la Serralada de Marina

Montcada i Reixac
política

Collboni demana corresponsabilitat al Govern i a l’Estat arran del suïcidi de dues germanes

Barcelona
serveis

Mataró torna a activar el servei dels serenos a les nits fins a l’octubre

Mataró

Nous espais d’ombra artificial per fer front a les onades de calor

banyoles
medi ambient

Vilassar de Mar instal·la plaques solars a cinc equipaments municipals

Vilassar de mar

Queixes pel cablejat telefònic tirat pel terra dels camps

sant martí vell