Societat

solidaritat

Menjar més que pasta

Melody, mare sola amb una nena de cinc mesos, té 150 euros al mes per comprar els aliments que vol amb una targeta de prepagament

Feia temps que s'alimentava sobretot de macarrons amb tonyina i galetes

“Em vaig fer un potatge per a mi sola.” La Melody, 28 anys i una filla de cinc mesos que puja tota sola, recorda perfectament què va significar rebre la targeta de prepagament per comprar aliments. I en recorda “el potatge”. Mare i filla, la petita Samira, són una de les gairebé 104.000 llars de Catalunya sense cap ingrés. Les feines en el sector de la neteja o repartint publicitat es van acabar quan va quedar embarassada. “No vull sempre això. Vull tenir una feina, que la nena pugui anar a la guarderia i estar bé totes dues. Però ara hi ha el que hi ha...”, planteja la Melody.

Fins fa poc per menjar s'espavilaven amb els xecs Proinfància de l'Obra Social La Caixa i l'ajuda en espècies de la Creu Roja. “M'alimentava de galetes i de pasta amb tonyina de llauna. Sé cuinar, però no podia perquè no podia comprar res”, recorda. La poca varietat dels lots solidaris d'aliments és un tema que ja comença a preocupar les entitats socials que acompanyen persones vulnerables. “Una família que recorre a donacions alimentàries en espècie durant anys no pot mantenir una dieta sana ni equilibrada”, reconeix l'adjunta a l'Acció Social de Càritas, Mercè Darnell. Tot i que es fan esforços per afegir-hi fruites, verdures i carn o peix congelat, no és fàcil. Una de les solucions és que, com la Melody, la beneficiària tingui uns diners disponibles i se'ls administri com vulgui. Cada mes, mentre dura l'ajuda, se li ingressen 150 euros que pot gastar-se en menjar on vulgui.

“Feia molt de temps que no podia anar a comprar i el primer cop vaig embogir una mica –reconeix–. Vaig comprar carn, peix, verdures... De tot. Vaig veure el cel.” “Mai de la vida havia tingut la nevera tan plena”, insisteix. I reprèn el fil de la conversa: “Saps que xulo que és poder anar al súper amb el carro, com tothom?”

La targeta per a aliments forma part del programa d'acompanyament de la Melody a Càritas. Amb la seva filla van cada matí al servei maternoinfantil de l'entitat a Sant Adrià de Besòs: “Venir aquí ens ajuda molt, tant a la meva filla com a mi. Trobar-me amb altres mares em fa adonar que tot això no em passa a mi sola i que me'n puc sortir.” La Melody ha passat de quedar-se tancada a casa a fer amigues al maternoinfantil i a guanyar confiança.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia