Societat

loteria nacional

Cues d'última hora a les administracions de loteria

Sempre hi ha qui fa les coses a darrera hora i la compra de dècims de loteria per la Rifa de Nadal no és una excepció. Aquests dies i especialment avui hi ha cues en moltes administracions de loteria Tot i que encara no es disposen de dades concretes, la majoria d'administracions confirmen que les vendes han crescut moderadament enguany, fins i tot n'hi ha algunes que podrien batre el seu rècord de vendes. Entre les preferències dels clients, hi ha els dècims acabats en 5 i en 7. Molts segueixen les supersticions de locals clàssics com El Gato Negro –que ha canviat d'ubicació- o la Bruixa d'Or de Sort. El sorteig se celebra demà a partir de les nou del matí.

“El Gato Negro” canvia d'ubicació

Una de les administracions amb més afluència de compradors, per tradició, a Barcelona és El Gato Negro, que enguany ha canviat d'ubicació per bé que es manté al mateix carrer Pelai. El seu propietari, Teo Baró, és la quarta generació que s'encarrega del negoci i reconeix que, en traslladar-se al setembre tenien ''dubtes'' sobre com respondria la clientela. El canvi ha estat encertat. El nou local és més ampli, no hi ha tantes cues, i han incorporat el pagament amb targeta. Per Baró, aquest fet és dels més destacables de la campanya de Nadal perquè ha acabat amb ''el neguit'' que suposava per algunes persones anar a comprar els dècims, sobretot les reserves grans, amb efectiu.

Baró també destaca que han posat altres serveis en marxa com la venda online de loteria per a empreses que també ha tingut molt èxit. El propietari d'aquesta cèntrica administració barcelonina calcula que ha venut un 5% més que l'any passat.

El Gato Negro és també un local ple de supersticions, i això no ho ha canviat amb el canvi de seu. Ara, els clients passen el dècim per damunt del vinil que decora l'establiment o s'estiren per arribar al gat forjat que presideix l'administració. Precisament, Baró explica que una de les situacions còmiques que s'han viscut aquests dies la va protagonitzar una dona que, en veure que un client fregava el dècim al llom d'aquest gat, es va atabalar en veure que ella no hi arribava i va haver de demanar ajuda per fer-ho.

Una altra de les administracions de la capital que més loteria ven aquests dies és la Valdés, a les Rambles. Ara ja no poden servir els números demanats, sinó que els clients s'han de quedar el que tenen disponible. Patricia Cruz, una de les treballadores, assegura que els que acaben en 5 i 7 ja fa dies que se'ls han acabat. El 13 també té molta sortida. Per aquesta administració a banda dels clients habituals hi ha molta afluència de turistes. Enguany n'han venut a molts anglesos.

A Tarragona mai ha tocat la grossa

Tarragona és una de les poques demarcacions de l'Estat on no ha tocat mai la Grossa de Nadal. Com passa a les comarques de Barcelona el ritme de vendes va augmentant. Un mínim d'una trentena de persones fent cua, malgrat el mal temps dels últims dies, es manté tota hora a la plaça de la Pastoreta de Reus, on hi ha una de les administracions de loteria que més ven de la demarcació. L'administrador de “La Pastoreta”, Òscar Bausà, creu que es podria arribar a facturacions històriques com la del 2012, prèvia a la crisi. En aquesta oficina les vendes a través d'internet, si bé encara són poc representatives, van a l'alça i guanyen adeptes .

Segons Bausà, la Grossa de Cap d'Any no fa ombra a la Loteria de Nadal. “Tots aquests sortejos poden conviure perfectament”, diu. Bausà apunta que, de mitjana, un client es gasta entre 100 i 120 euros -és a dir, compra entre 5 i 6 bitllets. “Tenim molts números esgotats, sobretot els que hem repartit en empreses i col·legis, i les terminacions més buscades són les de l'any en curs, el 16”, explica. Els bitllets acabats en 5 i en 7 també són els més sol·licitats.

Una altra de les administracions tarragonines més enfeinades és la número 1 de Roda de Berà (Tarragonès), que l'any passat va repartir quinze sèries del segon premi de la Grossa de Nadal, el 12.775, deixant una pluja de diners de 18,75 milions d'euros. La seva administradora, Ana Caballero, explica que el 2015 va ser l'any que menys loteria va vendre, però que, tot i així, li va somriure la sort. Enguany al poble el sorteig es viu “amb molta alegria i vitalitat” i Caballero calcula un increment de vendes d'entre un 35 i un 40%. Tot i que li han demanat, enguany no té consignat el 12.775, però els compradors han esgotat ràpidament el bitllets acabats en 5, 7 i 9. Tal com passa en moltes altres administracions, també són molt demandats els que coincideixen amb l'any 2016.

Dues hores de cua a Sort

Aquells que han esperat al darrer moment per comprar loteria a La Bruixa d'Or de Sort, han pogut fer-ho sense haver de fer les llargues cues que els darrers caps de setmana s'han originat a la porta de l'administració. Fins a dues hores han hagut d'esperar alguns clients per adquirir un dècim i fregar-lo pel nas de la bruixa, com mana la tradició.

La gent que es desplaça fins a Sort per comprar loteria representa un 13% del total de clients de l'administració. La resta, un 87%, opta per comprar els dècims per internet. Pel que fa a les vendes, la Bruixa d'Or, ha notat un lleu repunt respectede l'any passat i ha incrementat un 4% les vendes, xifra que suposa haver venut més de 3 milions de dècims.

Bon ritme de vendes a “La Merche” de Girona

A l'administració número 2 de Girona, la loteria “La Merche” del carrer Ultònia, les vendes van a bon ritme i ja s'han superat les de l'any passat. “Van començar lentament però s'estan animant en els darrers dies”, ha admès el seu propietari, Carlos Voz. El 90% dels dècims els venen per finestreta i la resta per internet. Entre les preferències dels clients, aquest any el que més s'ha demanat és que acabi en 3 i també amb 7 o 5, els números “clàssics” que any rere any s'esgoten abans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.