Societat

Estudi geològic per recrear les Madrigueres del Vendrell de fa 12.000 anys

Dues prospeccions de gairebé 30 metres de profunditat permetran saber quina era la fauna i la flora en aquesta zona natural del període holocènic

Recrear com eren les Madrigueres fa 12.000 anys és el pròxim pas del projecte de recuperació natural d'aquesta zona humida del Vendrell, desencallat tot just l'any passat. Per aconseguir-ho, aquest dijous han començat dos sondejos geològics dirigits per l'Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (Ephes) i la Universitat Rovira i Virgili (URV), amb els quals s'extrauran mostres que permetran identificar quina era la fauna i la flora de l'espai durant el període holocènic. Les prospeccions s'allargaran durant tota una setmana i està previst que arribin a gairebé 30 metres de profunditat. La informació que se n'obtingui serà la base de l'espai divulgatiu que es construirà dins del gran projecte de recuperació de les Madrigueres, que a dia d'avui no té ni calendari ni pressupost determinat.

Llegir el pol·len

El codirector de l'estudi geològic, David Albalat, ha detallat que les mostres de terra que s'han començat a extreure del subsòl serviran per analitzar el pol·len acumulat, el qual ha de permetre determinar com era el clima de fa 12.000 anys, i també la fauna i la flora. “Estem en una zona de transició entre el medi continental i el marí”, recorda Albalat, indicant la complexitat geològica d'aquesta gran extensió de gairebé 30 hectàrees a tocar de la platja, a la frontera del Vendrell amb Calafell. Una de les incògnites que ha de permetre resoldre aquest estudi és si tota l'àrea que ocupen les Madrigueres era antigament de la mateixa magnitud que avui dia, ja que no es descarta que el nivell de l'aigua del mar en cobrís una part. David Albalat, però, ha declinat fer cap hipòtesi sobre aquesta qüestió i ha ajornat la resposta fins a l'obtenció de resultats. Un cop acabin les prospeccions, a finals de la setmana que ve, les mostres passaran al laboratori, on no hi ha un calendari fixat per obtenir les primeres conclusions.

La regidora de Medi Ambient del Vendrell, Eva Mata, ha destacat que es podrà crear un material didàctic molt potent i important per a les escoles, amb les quals ja s'està fomentant l'educació ambiental i la descoberta de les Madrigueres. Algunes escoles han participat en projectes de reforestació de la zona.

LA XIFRA

30
metres de profunditat
per fer les prospeccions són els que permetran obtenir informació de fa 12.000 anys.

LA FRASE

Estem en una zona de transició entre el medi continental i el marí
David Albalat
CODIRECTOR DE L'ESTUDI GEOLÒGIC A LES MADRIGUERES DEL VENDRELL


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.