Societat

Festes i tradicions

La nit de Reis serà novament de Naps i Cols als dos Arenys

Les colles de nois i noies mantindran la tradició i tombaran fins la matinada repartint-se missatges creuats

Al voltant d'una seixantena de nois i noies participaran al sopar previ a la Nit de Naps i Cols que s'organitza al Centre Cultural Calisay d'Arenys de Mar. La cita serà pels volts de les deu de la nit. Un cop finalitzat l'àpat serà el moment de sortir a tombar pels carrers a repartir,juntament amb la resta de colles, naps, cols i missatges d'amor.

A Arenys de Munt es calcula que entre 200 i 300 joves de setze anys en amunt passaran la nit penjant naps i cols. Des de l'Ajuntament s'organitzen unes xerrades als alumnes de quart d'ESO de l'institut per tal que coneguin la tradició, de manera que aquesta no es perdi i també per prevenir possibles bretolades “És una nit en què s'havien fet bromes divertides, però en els darrers vint anys succeeix que hi pugui haver algun jove a qui se li acut fer bretolades en lloc de bromes, com anar a pintar parets o encendre foc a una paperera. No són en absolut tots els joves, però volem prevenir aquestes actituds, explicar que és una nit per passar-ho bé, per fer pancartes i bromes, respectant el poble i les persones”, explica Anna Maria Gòdia, tècnica de Jovent de l'Ajuntament d'Arenys de Munt. Des d'aquesta àrea també s'organitza una xocolatada a la matinada, “són dates en què fa fred i s'agraeix, i a més és un punt de trobada de les colles de nois i noies, que poden compartir com va la nit”, diu Gòdia, que també explica que des de fa uns anys l'Ajuntament ofereix naps i cols a les colles: “La tradició deia que s'havia d'anar als camps a robar els naps i les cols, i s'entén que els pagesos s'enfadin; a més ara de naps ja no se'n planten, per aquí, només se'n cultiven en indrets amb bestiar i s'anava molt lluny a buscar-ne.” En aquesta nit, utilitzant tota mena d'estratègies, els nois pengen naps als balcons i finestres de les noies acompanyats de cartes i les noies pengen cols, també amb cartes més o menys picants. A més es planten cartells reivindicatius. És una tradició totalment local dels dos Arenys, d'origen incert.

La Nit de Naps i Cols

Dia 5 de gener

www.arenysdemunt,cat

www.arenysdemar.cat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia