Societat

Municipal

Manlleu dóna per tancada la millora del barri de l'Erm

El pla de barri ha permès invertir-hi més de 16 milions d'euros

L'enderroc del segon bloc de Can Garcia seria la culminació de la remodelació de la zona

Manlleu dóna per tancat el pla de millora del barri de l'Erm, després que el 21 de desembre es reunís a la capital del Ter el comitè final d'avaluació i seguiment del projecte. Amb aquesta trobada, en què hi van prendre part membres de la Generalitat, de l'Ajuntament manlleuenc i de diverses entitats i associacions del barri de l'Erm, es posa punt i final a un període de dotze anys en què, a través de diverses inversions i projectes urbanístics, però també de mesures socials i educatives, s'ha buscat la transformació, rehabilitació i millora de les condicions de vida dels veïns i veïnes d'una de les zones de Manlleu històricament més castigades: “El pla de barri de l'Erm ha estat una de les accions més importants que s'han dut a terme a Manlleu en els darrers anys. M'atreviria a dir que la feina que s'ha fet ha permès, en part, destruir aquella barrera invisible però històrica que tant temps hi havia hagut entre el barri de l'Erm i la resta de la vila”, va remarcar l'alcalde, Àlex Garrido.

Una xifra important

El pressupost aprovat l'any 2004 per la millora del barri de l'Erm ascendia als 16.989.700 euros, i a dia d'avui se n'ha executat un total de 16.086.229 euros, la qual cosa representa un 94% del compliment del projecte. Des del consistori manlleuenc, la valoració que es fa de tot plegat és satisfactòria, tant pel que s'ha pogut fer com pel compliment de pagament per part de la Generalitat: “Han anat complint el compromís de pagar les inversions que l'Ajuntament avançava”, hi afegeix Garrido. Dels gairebé 17 milions pressupostats per a l'Erm, la Generalitat n'assumia una meitat i el consistori manlleuenc, l'altra. Dels 8 milions que hi haurà destinat l'ens municipal, uns quatre també s'hauran aconseguit a través d'altres subvencions, de manera que l'aportació al projecte de recursos propis queda en només un 25%.

El projectes

En la darrera dècada s'han pogut desenvolupar fins a catorze projectes, entre els quals destaquen l'enderroc del primer bloc de Can Garcia, la rehabilitació de diversos habitatges del barri, la construcció del mercat municipal, la millora de l'escola Puig Agut o la remodelació de zones com la plaça Sant Antoni o el parc de l'Erm. Més enllà de l'àmbit urbanístic, també s'han desenvolupat iniciatives socials com el projecte Fem barri, l'obertura dels patis de l'escola en horari no lectiu o la promoció d'activitats educatives vinculades amb la convivència, el medi ambient o les noves tecnologies.

Tot i haver-se tancat el pla de millora de l'Erm, des de l'Ajuntament es té clar que el projecte no es podrà donar per acabat fins que s'enderroqui el segon i últim bloc de Can Garcia, un habitatge en molt mal estat des de fa molts anys: “La Generalitat sap que és una prioritat de Manlleu; així ho vam fer saber al vicepresident Junqueras, i tenim el compromís que ho faran. Espero que el bloc s'enderroqui abans no acabi aquest mandat”, ha dit Àlex Garrido.

LES FRASES

El pla de barri de l'Erm ha estat una de les accions més importants que s'han dut a terme a Manlleu en els darrers anys
M'atreviria a dir que ha permès, en part, destruir la barrera invisible entre el barri de l'Erm i la resta
Àlex Garrido
alcalde de manlleu

El cens de pisos buits, una opció més per reubicar veïns

Malgrat la feina que s'ha fet en la darrera dècada al barri de l'Erm, en finalitzar el pla de millora no s'ha pogut tancar una de les carpetes més importants, com és enderrocar en la seva totalitat els blocs de can Garcia, uns habitatges construïts a mitjan segle XX i molt degradats en l'actualitat. El 2015 es va poder tirar a terra el primer dels dos blocs, però el segon encara resta dret, habitat parcialment, i Incasòl es resisteix a posar una data d'execució. Per poder desencallar el projecte és clau reubicar les quaranta famílies que encara hi resideixen, i en aquesta tasca hi pot tenir un paper clau el cens de pisos buits que està elaborant l'Ajuntament de Manlleu amb el suport de la Diputació: “Incasòl ja es va adonar que no calia construir més pisos nous per reubicar gent, ja que la borsa de pisos buits a Manlleu és molt gran i pot absorbir de sobres aquesta demanda”, explica Garrido. La negociació amb els veïns la fa directament la Generalitat, que tindrà en el cens de pisos buits una opció més per oferir als veïns que hauran de deixar Can Garcia. La casuística, però, és molt diversa: des de propietaris que solen demanar una indemnització, llogaters que han de buscar pisos a preus similars fins a persones que viuen als blocs de Can Garcia d'una manera irregular.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.