La Ribera d'Ebre, la comarca amb major PIB per habitant
L'Alt Camp i el Tarragonès també es troben per damunt de la mitjana catalana, i el Montsià i el Baix Penedès, a la cua
El sector serveis genera la major part de la riquesa a vuit de les deu comarques de la demarcació
Tan sols tres comarques de la demarcació de Tarragona es troben per damunt de la mitjana catalana en producte interior brut (PIB) per habitant, la xifra resultant de dividir la riquesa generada en un territori entre la seva població. Segons les dades corresponents al 2014 recopilades per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), la Ribera d'Ebre, l'Alt Camp i el Tarragonès són les comarques que presenten millors xifres, mentre que la resta de la demarcació es troba per sota dels 27.800 euros per habitant que constitueixen la mitjana catalana.
La Ribera d'Ebre, de fet, és la comarca catalana amb un PIB per habitant més elevat, amb 36.000 euros per habitant, segons les dades de l'Idescat. D'aquesta manera, la comarca ebrenca se situa per damunt del Barcelonès (34.500) i l'Aran (32.100), que són els altres territoris que completen els tres primers llocs del rànquing. L'Alt Camp és la primera comarca del Camp de Tarragona, amb 31.100 euros per habitant (quart lloc en el rànquing català), seguida del Tarragonès, amb 30.200 euros.
L'altra cara de la moneda la representen el Montsià i el Baix Penedès, que són les dues comarques amb les pitjors xifres de tot Catalunya. El Montsià ocupa el darrer lloc en el rànquing, amb un PIB per habitant de tan sols 16.000 euros, i el Baix Penedès se situa tan sols un lloc més amunt, amb 16.400 euros. El Priorat també es troba entre les darreres comarques catalanes, amb 17.800 euros, malgrat que és la comarca que va registrar el 2014 un augment més gran respecte del 2013, d'un 13,4%. Curiosament, la Ribera d'Ebre és la comarca catalana amb el PIB per habitant més baix respecte del 2013, un 12,4%.
Per municipis
Si l'activitat de les dues centrals nuclears a Ascó és clau per a l'elevat PIB de la Ribera de l'Ebre, l'altre municipi nuclear de la demarcació, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, es troba al capdavant del rànquing tarragoní de municipis amb un PIB per habitant més elevat (66.500 euros per habitant), xifra que és més del doble de la mitjana catalana. La població és la tercera, de fet, en el rànquing de municipis catalans.
Constantí, la Selva del Camp, Montblanc i Tarragona segueixen Vandellòs en la llista de municipis de la demarcació amb una major riquesa per habitant, mentre que el primer municipi de les Terres de l'Ebre d'aparèixer a la llista és Gandesa (28.300 euros per habitant). La capital de la Terra Alta és, de fet, l'única població ebrenca que està per damunt de la mitjana catalana, que frega Tortosa, amb 26.800 euros per habitant.
Les dades de l'Idescat (que, pel que fa a les poblacions, es limita a aquelles de més de 5.000 habitants o capitals de comarca) també fan evident que poblacions amb potencial turístic com ara Salou i capitals com Reus es troben per sota de la mitjana catalana. Els darrers llocs corresponen a poblacions amb un PIB per habitant per sota de la meitat de la mitjana catalana, i que coincideixen, a més, amb les dues comarques també a la cua del rànquing: Sant Carles de la Ràpita i Alcanar, al Montsià, i Calafell i Cunit, al Baix Penedès.
LES XIFRES
La Ribera i l'Alt Camp, amb més pes industrial
Les dades de l'Idescat corresponents al 2014 detecten el domini del sector serveis en la generació de riquesa a pràcticament tota la demarcació, ja que a la majoria de comarques més de la meitat del PIB depèn d'activitats englobades en aquest àmbit econòmic. Tan sols hi ha dues excepcions: la Ribera d'Ebre, on el sector industrial té un pes del 59%, i l'Alt Camp, amb un 54% també del sector secundari. Per un altre costat, les comarques on els serveis són més dominants en l'activitat econòmica es troben al litoral, i són el Baix Penedès (74%), el Baix Ebre (70%) i el Tarragonès (68%).
Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant de nou té un comportament similar al de la Ribera d'Ebre, i també hi domina el sector industrial, amb un 64% del total del PIB municipal, molt determinat per la riquesa generada des de la central nuclear. Al segon municipi amb PIB per habitant més alt, Constantí, hi predominen els serveis (68%).