Societat

L'arribada del nou any

Lara, primera catalana

Salt ·

La nena va néixer a l'hospital Santa Caterina de Salt quan només passava un segon de les 12 de la nit

Multitud de gent matinera acut als aplecs del Sol Ixent del cap de Creus, la torre de Montgó i el far de Sant Sebastià

Unes 300 persones es banyen a Sant Feliu de Guíxols

Les previsions auguren un any poc plujós

La Lara va néixeramb les campanades, tot i que els seus pares no l'esperaven fins al dia 15 de gener

La Lara, nascuda a l'hospital Santa Caterina de Salt quan només passava un segon de les 12 de la nit passada, és la primera catalana de l'any 2017. Els seus pares, Vanessa Sánchez i Daniel Martos, tots dos de 27 anys i veïns d'Hostalric, no esperaven el naixement fins als dies entorn del 15 de gener, però la nit de Cap d'Any cap a les 8 del vespre els primers senyals del part que s'avançava van fer suspendre el sopar familiar per traslladar-se al Santa Caterina. El part es va desenvolupar sense incidències en el moment de les campanades i la Lara –que ja té un germà de 4 anys, en Joel– va néixer amb un pes de 2,520 kg. El seu pare estrenarà la nova reglamentació laboral que entra en vigor aquest 2017 i que li permetrà de gaudir de quatre setmanes de vacances de paternitat, en lloc de les dues que existien fins ara. Com a primer nadó de l'any nascut a Catalunya, Lara i la seva família van rebre al migdia a l'hospital la visita del conseller de Salut, Toni Comín, que va interpretar l'alegria i els bons auguris que porta la Lara, “una nena sana i tranquil·la” a la seva família, com un símbol de l'any que comença i de bons auguris per a la feina pendent al llarg d'aquest 2017 “per fer millor el nostre sistema de salut”. Per altra banda, com ja és habitual, CaixaBank entregarà a la Lara, com a primer nadó de l'any, una Llibreta Estrella Super3 amb 2.000 euros.

Aquest primer de gener tampoc han faltat els tradicionals actes de benvinguda al nou any. Els més matiners s'han donat cita als aplecs del Sol Ixent al cap de Creus, a la torre de Montgó a l'Escala o al far de Sant Sebastià a Palafrugell, per gaudir de la primera sortida de sol de l'any, tot i que enguany la broma ha acompanyat moltes d'aquestes trobades i ballades de sardanes.

A Sant Feliu de Guíxols, el primer bany de l'any assolia ahir la dinovena edició amb unes condicions a priori més gèlides que en les darreres capbussades. L'any passat, tot i el cel cobert, la temperatura de l'aigua era un pèl superior. Però ahir, tot i els 12 graus del mar, els poc més de 13 de temperatura ambient i el fred vent de garbí que va començar a bufar al matí, el Club Aquàtic Xaloc i el Centre Excursionista Montclar van registrar uns 270 banyistes inscrits –probablement més de tres centenars, en total–. El vent es va encalmar poc abans del llançament del coet, a la una del migdia, i la munió de banyistes –ahir també amb força mainada– es van llançar a l'aigua. La majoria, com l'alcalde Carles Motas, en van fer prou amb una capbussada breu, i els més atrevits van arribar fins al dic del port i van tornar a la platja, com mana la tradició. Per recuperar-se, un cop arrecerats en tovalloles i barnussos, els organitzadors, amb suport del municipi, els van oferir gots de brou i xocolata desfeta.

I segons la tradicional prova de la ceba que cada any es fa a l'estació meteorològica de Can Pauet de Santa Pau, ja sabem que es vaticina que el 2017 serà un any poc plujós. La ceba només va marcar ruixadets als mesos de gener, febrer, març, juliol i desembre.

Un 2017 poc plujós
A Santa Pau, la tradicional prova meteorològica de la ceba augura un any poc plujós amb ruixadets els mesos de gener, febrer, març, juliol i desembre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia