Societat

Consum

Aquí es revenen regals

Tornar a posar a la venda els regals és un fenomen dels últims anys que segueix a l'alça i ja s'ha batejat com a ‘regifting'

Les plataformes digitals Wallapop o Ebay i botigues de segona mà incrementen el moviment passat Reis

A la feinada de comprar els regals s'hi afegeix ara la feinada de revendre'ls. Els temps estan canviant, com diu la cançó, i els últims anys una de les cerques habituals durant les festes nadalenques per Internet és: “On revendre regals”. Un fenomen en auge que es coneix popularment amb l'anglicisme regifting i que està guanyant adeptes. “Aquí encara està mal vist tonar-te a vendre un objecte que t'han regalat, però als Estats Units és molt habitual i al Canadà també. Aquí és lleig, però és evident que en els portals d'Internet aquests dies noten un augment d'articles per vendre”, planteja la directora del grup de recerca Dimmons de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i experta en economia col·laborativa, Mayo Fuster. Als Estats Units –d'on també han arribat els Blackfriday, Cibermonday per comprar i el Givingtuesday per participar en accions solidàries– ja se celebra el 18 de desembre el dia de reregalar.

Quatre de cada deu persones rebran entre el tió, el Pare Noel i els Reis com a mínim un regal no desitjant, coincideixen diferents estudis. Segurament no diran que els han posat a la venda, però Wallapop té calculat que aquests dies registrarà un 20% més de moviments que en qualsevol altre principi de mes. En aquest portal s'anuncien fins a 250.000 productes diàriament just els dies després del 6 de gener. A més, la majoria són nous.

“Aquest augment de moviments als portals habituals de compra i venda fa evident que la gent es desprèn dels regals que no li agraden o no troba útils –subratlla Fuster–. A més, hi ha estudis que apunten que entre un 10 i un 15% dels regals de Nadal es tornen.” El 44% dels catalans han venut en algun moment un regal per Internet, concreta per exemple la plataforma de compravenda Vibbo, sobretot roba i complements, objectes de decoració, perfums i material esportiu.

De fet, no passa només a les xarxes. El mateix fenomen es nota a les botigues especialitzades en productes de segona mà. És el cas de la cadena Cash Converters, on reconeixen que ho han notat sobretot des de fa cinc o sis anys.

Fuster, experta en economia col·laborativa, defensa donar una segona vida als regals. El costum majoritari és encara anar-lo a canviar a la botiga, una possibilitat que a Catalunya està defensada per llei. Això sí, cal tenir tiquet de compra o factura i fins i tot hi ha establiments que tenen sistemes de demostrar que s'ha comprat allà sense haver de dur el comprovant. Un simple clic a Internet és evident que és més fàcil i per això augmenten els regals penjats a Wallapop o Ebay. “Senzillament, les noves tecnologies han canviat els circuits de consum”, afirma la directora del grup de recerca Dimmons de la UOC. 9 de cada 10 famílies de l'Estat han comprat fins al 80% dels seus regals d'aquest Nadal en botigues digitals, un 10% més que l'any passat. El motiu que al·leguen és sobretot estalviar-se cues i diners.

El professor dels Estudis d'Economia i Empresa de la UOC, August Corrons, corrobora la tendència a revendre en el mercat de segona mà i creu que hi ha terreny per córrer: “L'economia circular facilita que el producte no es llenci, es reutilitza i es promou la sostenibilitat ambiental.” De totes maneres hi ha una contradicció: els portals d'Internet que faciliten el reciclatge fomenten alhora el consum.

9
de cada 10
famílies de l'Estat han comprat fins al 80% dels seus regals de Nadal en botigues digitals, un 10% més que l'any passat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Les santes patrones de Mataró reben el tradicional homenatge en una jornada gran de les festes

MATARÓ
oci

La nova atracció del Tibidabo ja desafia la gravetat amb una caiguda de 52 metres

Barcelona
arqueologia

Apareix una plataforma amb funcions religioses i socials a l’Antic, a Amposta

AMPOSTA

La Policia Local tindrà una nova comissaria al barri de Montesa

ESPLUGUES DE lLOBREGAT
equipaments

Nou paviment a la pista d’atletisme de Torredembarra

Torredembarra
MOBILITAT

Calafell obre un debat per replantejar el transport urbà

Calafell
societat

La Pirotècnia Pibierzo de Lleó actua per Santa Anna, el dia gran de la Festa

blanes
medi ambient

Talen 11 palmeres per seguretat a Vilanova i la Geltrú

VILANOVA I LA GELTRÚ
societat

La CUP exigeix al govern que acabi amb les activitats il·legals a la Gola del Fluvià

sant pere pescador