catalunya nord
La Catalunya Nord creix gràcies a les migracions internes franceses
El nombre d'habitants a les comarques catalanes de l'estat francès és 466.000, amb 120.600 persones a Perpinyà
El creixement no és per causes naturals, ja que hi ha més morts que naixements entre la població autòctona
La població de la Catalunya Nord ha augmentat d'un quatre per cent des de l'any 2011, segons les dades fetes públiques aquest mes de gener per l'organisme oficial francès Insee (Institut National de la statistique et des études économiques).
El nombre d'habitants a les comarques catalanes de l'estat francès és 466.000 persones el 1 de gener 2017. Això representa 4.017 habitants suplementaris per any des del 1968. La comunitat urbana Perpinyà Mediterrània, que engloba bona part de la plana del Rosselló, té 320.000 habitants i la ciutat de Perpinyà 120.600.
Migracions franceses
El departament dels Pirineus Orientals (que correspon a la Catalunya Nord, més la comarca occitanòfona de la Fenolheda) creix en població més del doble que la mitjana estatal francesa, segons aquestes dades oficials. Aquest creixement no és per causes naturals, ja que hi ha més morts que naixements entre la població autòctona. L'increment de població es deu a les migracions interiors de l'Estat francès. Les previsions demogràfiques franceses, a pocs anys vista, constaten que el territori històric de la Catalunya Nord serà habitat, ja, per una majoria de francesos que no tindrà cap arrel cultural ni lingüístic en aquest territori, una tendència generalitzada a tot l'arc mediterrani occitanocatalà.
El partit Oui au Pays Catalan, nascut de la secció nord-catalana de l'antiga Convergència Democràtica de Catalunya, considera que “aquest disfuncionament demogràfic està fent emergir una societat impersonal, sense arrels, que a terme desfigurarà el nostre territori mil·lenari.” El nou partit nord-català proposa que les institucions locals acullin els “nous arrivants” en terra nord-catalana facilitant-los-hi l'accés i comprensió “de la cultura, tradicions i llengua catalanes” finançant programes específics.