Societat

Polèmica a l'illa dels Bous per la proposta de sacrificar exemplars

El govern assegura que hi ha massa animals per la superfície de l'illot enmig de l'Ebre al seu pas per Vinallop

Els voluntaris que els alimenten critiquen l'actitud de l'administració i reneguen de la mesura

Futur incert per a la vintena de braus salvatges que habiten la coneguda com illa dels Bous, un illot fluvial a l'altura de Vinallop, entre Tortosa i Amposta. A hores d'ara, sacrificar-ne la meitat –els que estiguin més dèbils i/o malalts– és l'opció que planteja la Generalitat per regular-ne la població i assegurar la supervivència de la resta.

Així ho ha avançat el delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarés: “No hi ha prou menjar per a tots.” “Per evitar que els animals malalts puguin contaminar els que estan més sans o que puguin morir, com els del setembre, s'hauria de sacrificar aquells que estan més dèbils i malalts”, conclou Pallarés. Informes dels departaments d'Agricultura i Territori avalarien la mesura, concloent que hi ha massa animals per la superfície de l'illot fluvial.

A l'octubre, però, la delegació del govern va assegurar que l'opció que hi havia sobre la taula era separar els mascles de les femelles a través d'una tanca per controlar-ne la reproducció.

La Generalitat insisteix que són animals salvatges i que veu inviable treure els braus de l'illot enmig de l'Ebre, atenent a la normativa sanitària i la llei de traçabilitat.

Crítiques

Els voluntaris que periòdicament es desplacen a l'illa per alimentar els animals i vetllar pel seu benestar són crítics amb l'administració i consideren que sacrificar-ne una part no hauria de ser la primera solució. Lamenten que no se'ls tingui en compte i ja han anunciat que lluitaran per evitar que cap bou sigui sacrificat.

“No poden fer una sentència tan greu com aquesta sense haver analitzat quin és l'estat de salut en què es troben els braus”, lamenta Yuri Meseguer, impulsor de la plataforma de voluntaris Ajudem els Bous de l'Illa.

En la mateixa línia van les crítiques de l'associació animalista Progat Deltebre, els primers a denunciar la situació. Els portaveus del grup ja van avisar aquest estiu que no acceptarien el sacrifici de cap animal: “No volem l'opció més ràpida; necessitem i lluitarem per la millor solució per als braus”, afirmen.

La situació dels braus va tornar a aflorar a l'estiu, quan se'n van trobar de morts i la resta vivien en una situació límit a causa de la sequera i la falta d'aliment.

LA FRASE

No hi ha prou menjar per a tots, s'hauria de sacrificar aquells que estan més dèbils i malalts
Xavier Pallarés
delegat del govern a l'ebre


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia