Festes i tradicions
Valls s'omple de carros i cavalleria en la festa tradicional dels Tres Tombs
El municipi porta celebrant-los 38 anys consecutius
Valls ha vist aquest diumenge la ciutat plena de carruatges i cavalleria en motiu de la 38a edició de la festa tradicional dels Tres Tombs, sempre celebrada el primer diumenge abans de Sant Antoni, i en la qual s'han reunit prop de 300 participants. La festa va ser declarada d'interès nacional el 2011 i són els Tres Tombs on “surt el carro més gran de Catalunya”, segons ha explicat Jaume Tous, president de Societat de Sant Antoni de Valls.
A més, hi ha també un carro de traginers construït al municipi i una col·lecció d'un, dos, tres i quatre bocois que només es pot veure en aquests Tres Tombs. Tous ha explicat que treure els carros, com porten fent des de fa 38 anys consecutius, “és un sacrifici” perquè cada vegada hi ha menys gent jove a l'entitat.
Als Tres Tombs de Valls s'intenta treure el màxim de carros possibles, que porten gent de Valls però també d'altres llocs, com Peníscola, Castelló o les Terres de l'Ebre. En la corrua eqüestre apareixen carros de traginers o d'agència entre els quals destaquen els dos que són propietat de la Societat de Sant Antoni de Valls, un construït pel carreter vallenc Bonet, antigament pertanyent a l'agència Boronat i més endavant a l'agència Arturet, que ja participava en els Tres Tombs des de la dècada dels anys quaranta del segle XX.
Tot i així, l'estrella de la festa de la capital de l'Alt Camp des de l'any 1987 i encarregat de tancar els Tres Tombs vallencs és el carro gran de traginers, restaurant íntegrament el 2011. Els carros que han participat ho han fet carregats de caixes, carbó, llenya, cereals, sacs, botelles, palla, i estirats per dos, tres, quatre o cinc cavalls.
Tous explica que cada any és més complicat gestionar els Tres Tombs perquè no hi ha gent jove que estigui dins de l'entitat Societat de Sant Antoni de Valls, organitzadors. “L'entitat té futur”, assegura el seu president, que apunta que la situació de menys participació en la societat és generalitzada en el món del cavall. “Per ser de l'entitat no cal tenir cavall, però tenir-ne és un sacrifici perquè se li ha de donar menjar cada dia, al vespre, s'han d'anar a veure, de cuidar, i tot això té un cost que molta gent no es pot permetre”, ha explicat. Amb tot, esperen que hi hagi continuïtat perquè la festa, amb anys de tradició, es continuï celebrant.
El tercer tomb, el més atractiu
El tercer tomb és el més esperat: els carros enfilen des de la plaça del Blat el carrer Major, en el tram conegut com els tombs de l'ajuntament. Per Tous, “és espectacular” el tercer tomb perquè “demostra el mestratge a la gent del món del cavall de qui porta a les mans”, quan els carros, de dimensions considerables, han de maniobrar per girar la cantonada.
El primer tomb surt des del carrer de Francesc Gumà i passa pels Molls de l'estació, carretera del Pla, Font de la Manxa, Jaume Huguet, Muralla del Castell, Muralla Sant Francesc, Muralla del Carme, Portal Nou. El segon, passa pel Portal Nou, Muralla Sant Antoni, Cor de Maria, Abat Llort, carretera de Montblanc, Font de la Manx, Jaume Huguet, Muralla del Castell, Plaça Sant Francesc, Sant Antoni, Carnisseria, plaça Garrofes, Tomàs Caylà, Portal Nou.