Societat

pagesia

alerta per nevades

Els pagesos protegeixen els conreus de les glaçades

Els pròxims dies s'esperen temperatures inferiors als zero graus al Maresme i la nit crítica serà la de dimecres

Les mantes tèrmiques es posen arran de terra per als cultius que s'acaben de sembrar

“Esperem que no sigui tant com diuen, però que ara faci fred ja ens va bé.” Així s'explicava l'agricultor de les Cinc Sènies de Mataró, Josep Moré, que des de fa dies té tapades les plantacions d'espinacs a tocar de la costa. No és estrany que els pròxims dies les gelades negres que s'han anunciat, amb molt poca humitat, puguin malmetre les verdures més crescudes com l'api, que ahir s'afanyaven a collir. “Ara ens el paguen millor perquè amb el fred que va fer a Europa, i sobretot a Itàlia, es van quedar sense res”, afirma Moré. Els pagesos recorren a les mantes tèrmiques per mirar de protegir sobretot els conreus acabats de sembrar on la planta és més vulnerable al fred.

Les previsions, segons indica el meteoròleg del Consell Comarcal, Joaquim Serra, és que la matinada de dimecres sigui la més crítica, i es registraran zero graus a Mataró i fins a cinc graus negatius a indrets de l'Alt Maresme. Aquesta onada de fred siberià que afecta el centre d'Europa s'allargarà fins divendres, però no s'espera que vagi acompanyada de neu a cotes tan baixes. “S'haurà d'esperar a veure com evoluciona l'aire en altura de dijous a divendres”, assenyala el tècnic. Sí que la poca humitat, el vent i la falta de precipitacions han fet activar al Maresme un grau més el risc d'incendis a la zona litoral.

Els pagesos de la conca de la Tordera estan més acostumats a les baixes temperatures i les glaçades. Tot i això, com explica Miquel Riera, han duplicat el nombre de mantes tèrmiques que tenen habitualment al camp per tapar cultius més delicats, com ara enciams o raves. No temen pel que hi ha plantat a dins dels hivernacles ja que queden més protegits i si calgués hi ha sistemes per donar-hi més escalfor.

Les instal·lacions més ben aclimatades, però, són les de la flor i la planta ornamental, que tenen sistemes de calefacció als hivernacles per protegir-les del fred. Tot i això, al Mercat de la Planta Ornamental de Vilassar de Mar no els consta que s'hagin hagut de prendre mesures excepcionals entre els productors amb vista a l'onada de fred que es preveu aquests dies.

LES FRASES

L'hivern passat, amb la calor que feia, ningú volia menjar verdura. Una mica de fred ens va bé
Josep Moré
agricultor de les cinc sènies de Mataró
Una entrada d'aire fred és normal que ens passi un cop a l'any, veurem com es comporta
Joaquim Serra
meteoròleg del consell comarcal del maresme


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.