Societat

municipal

museus

Argentona vol ampliar l'espai actual del Museu del Càntir

L'Ajuntament preveu afegir-hi 400 metres quadrats gràcies a la compra d'una finca que hi ha just al costat de l'equipament

La intenció és que aquest projecte sigui una realitat i que entri en funcionament l'any 2020

Argentona vol ampliar les dependències del Museu del Càntir, que és a la plaça de l'Església, en ple centre del municipi. Per materialitzar-ho, la intenció de l'Ajuntament és comprar una finca que és just al costat de les dependències del museu. Concretament, es tracta d'un immoble –on no viu ningú– situat al número 10 de la mateixa plaça de l'Església i això permetria fer una ampliació de 400 metres quadrats de les instal·lacions del museu.

Tal com va manifestar el regidor de Cultura i Patrimoni d'Argentona, Àngel Puig (ICV), l'operació per adquirir aquesta casa requereix fer una permuta d'una finca de titularitat municipal del carrer Sant Ferran que ara per ara s'utilitza de magatzem del mateix Museu del Càntir. Segons Puig, l'operació abaratiria la compra de la casa de la plaça de l'Església, que actualment té un preu de taxació d'uns 315.000 euros. Si finalment es concreta aquesta maniobra, es podran annexar aquests dos immobles per connectar i ampliar les sales d'exposicions. A més, la finca que volen incorporar-hi també disposa d'un pati interior.

Puig va manifestar que “al llarg del 2017 es vol deixar lligada la compra de l'edifici contigu al museu, a càrrec de l'Ajuntament, però sempre intentant que la repercussió econòmica sigui la menys possible”. “Aquesta ampliació forma part dels objectius estratègics marcats pels propers anys”, va comentar el titular de Cultura, que va recordar que “hi ha la necessitat de fer aquest projecte per poder continuar creixent a l'entorn del càntir i entorn de la cultura de l'aigua, perquè actualment hi ha una saturació d'espai a les instal·lacions del museu”.

A partir d'aquí, les previsions del consistori situen l'any que ve com a data per a la redacció del projecte d'ampliació i per a la recerca del seu finançament, mentre que es preveu que el començament de les obres sigui per l'any 2019. Si els terminis es compleixen, seria de cara al 2020 quan es faria la instal·lació de la nova museografia i l'obertura de les dependències. L'ampliació del Museu del Càntir també servirà per unificar les oficines de l'equipament, ja que ara com ara una part d'aquestes estan instal·lades a la Casa Gòtica.

Enfortir el centre

A part d'això, amb l'ampliació del museu també es pretén enfortir la nova centralitat d'Argentona amb què treballa l'equip de govern. Aquest pla implica, entre d'altres, reformar la plaça de Vendre –amb la transformació de les actuals parades de menjar i la instal·lació d'un bar– i rehabilitar la casa de Puig i Cadafalch, situada en aquest mateix emplaçament. Aquest eix es completarà amb la construcció de la nova biblioteca municipal a la zona de Can Doro.

LA XIFRA

315.000
euros
és el preu de taxació actual de la finca que l'Ajuntament vol adquirir per ampliar el Museu del Càntir.

LA FRASE

Aquesta ampliació forma part dels objectius estratègics marcats per als propers anys
Àngel Puig
Regidor de Cultura i Patrimoni d'Argentona

Un equipament obert fa 42 anys

L'any 1975 van inaugurar el Museu del Càntir gràcies a la donació inicial del seu impulsor, Jaume Clavell i Nogueras. Amb el temps, el museu ha anat augmentant les seves col·leccions arran de les contínues compres d'exemplars i, també, gràcies a generoses donacions que ha rebut. A partir del 1985 la gestió del museu ha anat a càrrec del seu patronat. L'any 1997 les portes d'aquest equipament es van haver de tancar al públic perquè van detectar greus deficiències estructurals en l'edifici de la Casa Gòtica. Després de diverses gestions, van decidir instal·lar el museu a la casa de cultura, un edifici de construcció recent, molt més ampli i preparat que l'anterior, per a aquestes dependències. Finament, després de tres anys de projectes, pressupostos i obres, el 20 de juliol del 2000 van inaugurar la nova seu del Museu del Càntir d'Argentona, un equipament amb més de 800 metres quadrats amb serveis de cara al públic i dotat d'unes sales d'exposició modernes, amb sentit didàctic i amb l'objectiu de fer-hi una exposició rigorosa i atractiva per a tots els públics. Actualment les instal·lacions tenen un fons de més de 4.500 càntirs provinents d'arreu del món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.