Societat

festes i tradicions

Primera dona pendonista als Tres Tombs de Tàrrega

La capital de l'Urgell distingirà diumenge, per primera vegada a la seva història, una dona amb l'honor de ser pendonista dels Tres Tombs

Una trentena de parades al mercat tradicional

Es tracta de Blandina Martínez, vídua d'Albert Rosinés, que va ser regidor de Cultura del municipi entre els anys 2011 i 2014. Amb aquest gest es vol tributar un homenatge pòstum a qui fou “activista cultural, gran impulsor de la festa dels Tres Tombs i persona que estimava la pagesia”, segons ha declarat el president de la Societat de Sant Antoni Abat, Alejandro Domingo. Els Tres Tombs tindran lloc diumenge a Tàrrega.

Una altra de les novetats de la festa rau en el fet que per primera vegada no s'exposaran a la plaça del Carme el porc i el xai, els quals se sortejaven simbòlicament (al guanyador es lliurava l'equivalent dels animals en carn). Amb aquesta mesura, la Societat de Sant Antoni Abat vol ajustar-se a la normativa de protecció dels animals i evitar així possibles polèmiques. “Malgrat que mai no hem sortejat animals vius, tampoc els exposarem”, ha puntualitzat Domingo.

Al seguici no faltaran exponents de cultura popular com La Fal·lera Gegantera, Lo Tossino i els Cavallets de Guixanet. La festa és una tradició centenària que a Tàrrega es remunta al segle XIV. D'uns anys ençà ha destacat per l'elevada participació i la qualitat de les carrosses, rememorant les tasques antigues del camp i homenatjant la pagesia. El moment emblemàtic de la festa que honora el patró dels traginers s'inicia cap a dos quarts de dotze del migdia, amb la benedicció a la plaça de Sant Antoni, tot seguit els participants s'adreçaran cap a la cèntrica plaça del Carme, on recorreran els Tres Tombs. Com és costum, es premiaran les millors creacions en categories de tema agrícola i tema lliure.

Els Tres Tombs de Sant Antoni Abat també oferiran activitats demà. D'entre les propostes per dissabte destaquen el pregó, amb Lo Tossino i Grallers de la Barra, pels carrers del centre, i els actes a la plaça de Sant Antoni Caga-Garrí, on hi haurà un taller de mandongo, xocolatada, joc de bòlit i el concert de Carlitos Miñarro.

Diumenge, la jornada festiva començarà amb un esmorzar de pagès a la plaça del Carme, on el públic tindrà també té l'oportunitat de passejar-se i fer compres pel mercat tradicional. S'instal·laran una trentena de parades de productes d'alimentació naturals i artesans, i hi haurà demostracions en viu d'antics oficis.

En acabar la passada, tindrà lloc un dinar de germanor a la sala La Granja Major. La festa es clourà amb un concert i ball amb Orquestra Mediterrànea, en aquest mateix espai.

Dades d'interès:

Tres Tombs: 11.30 h

Mercat: de 9 a 14 h



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.