Societat

ANNA TORNER

PORTAVEU DEL COL·LECTIU DE CAN SANPERE DE PREMIÀ

“No s'ha fet prou per poder expropiar Can Sanpere”

“L'ajornament va ser una cosa caiguda del cel i ha sigut una petita victòria”

“Volem tornar a desenvolupar tota la campanya per seguir exigint l'expropiació de la finca”

“La resposta va ser molt bona, però el més important és que hi havia una gran varietat de persones de tot tipus i edats que hi van voler participar”

Anna Torner és la portaveu del col·lectiu que ocupa l'antiga fàbrica de Can Sanpere de Premià de Mar i que defensa que l'edifici passi a ser 100% públic. Els darrers mesos la situació de l'immoble ha estat notícia, entre d'altres, per l'ajornament del desallotjament, que estava previst per al dia 13 de gener.

L'ajornament del desallotjament es pot considerar una petita victòria?
Sí. La veritat és que no esperàvem res, més enllà de les declaracions d'alcaldia que ens mantenien confusos. Aquest ajornament va ser una cosa caiguda del cel. Ha sigut una petita victòria en el sentit que aquella havia de ser una data que es preveia llarga i bastant trista, però de cop es va transformar en una festa i una celebració mesurada perquè estem en un moment d'incertesa. Això ens ha donat molta energia per continuar insistint en l'expropiació de la fàbrica i que aquesta sigui 100% pública.
Teniu constància de qui va presentar el recurs per a l'ajornament?
No, ni nosaltres ni l'Ajuntament, creiem. De fet, pensem que el consistori no hi ha tingut res a veure en aquest sentit.
Ara torneu a la fàbrica. Quines seran les vostres estratègies a partir d'ara com a col·lectiu?
No variarem gaire el que ja veníem fent. Una de les coses que volem és reprendre les diverses activitats, tal com vam acordar tots els col·lectius que formem part de Can Sanpere en l'assemblea, en què tothom s'hi va comprometre. Per altra banda també volem tornar a desenvolupar tota la campanya al voltant d'actes per seguir exigint l'expropiació de la finca, en contra de l'especulació i en defensa de l'autogestió.
De moment la propietat, la constructora Núñez i Navarro ha desestimat una primera oferta de quatre milions d'euros de l'Ajuntament per comprar de la fàbrica. Com valoreu aquesta negativa?
Aquesta oferta es basa en l'import sobre el qual es va plantejar la consulta popular del 2014 per decidir si s'expropiava o no. En l'última reunió se'ns va dir que Núñez i Navarro en demanava vuit milions. Creiem que això està derivant en un intercanvi de cromos.
Creieu que s'està fent prou des de l'Ajuntament per respectar el resultat de la consulta i expropiar la finca?
No. Ni s'està fent ni s'ha fet prou per poder expropiar Can Sanpere. No hem vist mai un calendari de treballs. Un govern que veritablement cregui en un procés d'expropiació no només ho ha de dir sinó que també ho ha de demostrar amb fets. Tampoc no tenim informació fresca ni sabem en quin punt està tot aquest procés.
De moment s'han iniciat els tràmits per declarar bé cultural d'interès local (BCIL) una part de les instal·lacions fabrils.
Aquest fet el valorem bé. D'entrada vam ser nosaltres qui ho vam promoure, tot això. Vam ser els que vam passar els contactes i vam marcar com s'havia de fer, perquè just després de la consulta popular ja hi havia un informe fet per la plataforma de Can Sanpere que es va fer arribar a alcaldia perquè el moguessin. Llavors sembla que no es va moure però aquest cop sí. Era una via que nosaltres veiem factible i esperem que ara ja no sigui massa tard.
Arran d'unes pintades a l'Ajuntament, el consistori va decidir trencar relacions amb vosaltres. S'ha reconduït aquesta situació?
Nosaltres vam emetre un comunicat desvinculant-nos d'aquest fet. Tot i això de moment no hi ha hagut cap mena de pas ni d'acostament per tornar a emprendre les relacions. Nosaltres sempre hem fet pedagogia i entenem que si haguéssim fet un acte així era tirar-nos pedres a la nostra teulada. Si l'Ajuntament no ha fet cap acostament és perquè, d'alguna manera, aquell acte deslligat ja els va anar bé. Nosaltres els fiscalitzàvem la feina i això a ningú li agrada.
Malgrat tot, sembla que esteu condemnats a entendre-us.
Ens hem d'entendre els col·lectius, l'Ajuntament i el poble. Ens pensàvem que ja ens havíem entès perquè la gent ja va votar i l'alcalde des de sempre es va mostrar molt favorable a aquesta consulta i molt compromès a tirar endavant els resultats fossin els que fossin.
Com valoreu la resposta ciutadana a la manifestació que vau convocar fa algunes setmanes?
La resposta va ser molt bona. Hi van participar més de 1.000 persones, però més enllà dels números el més important és que hi havia una gran varietat de persones de tot tipus i edats que hi van voler participar.
Can Sanpere acabarà sent finalment 100% públic?
I tant!


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia