Societat

Síndic de greuges

procés sobiranista

El síndic alerta de l'augment d'agressions al territori

Ribó reclama mesures polítiques i normatives urbanístiques clares per preservar la sostenibilitat

Les polítiques socials, amb educació, salut i serveis socials, continuen sent les matèries amb més queixes

Les polítiques socials, sobretot educació, salut i serveis socials, continuen sent les matèries amb més denúncies al Síndic de Greuges (un 33% del total de les queixes i actuacions d'ofici del 2016), però augmenten les referides a urbanisme, habitatge i medi ambient (23% del total). “Es necessiten mesures polítiques i normatives per protegir el territori –va defensar Ribó–, perquè un territori agredit és irreversible.” Ahir, després d'entregar l'informe de l'any passat a la presidenta del Parlament, va demanar a l'administració catalana que creï un marc jurídic més curós per garantir la transparència dels processos urbanístics i que es revisi la legislació per protegir espais naturals. En aquest apartat es va referir a qüestions concretes com ara el port de Tossa de Mar, el parc del Montseny i una urbanització de Pals.

Aquesta preocupació del síndic per la conservació del territori no és nova, com tampoc no ho és la preocupació per la vulneració dels drets socials, que, de fet, ocupa des de ja fa anys el paquet més gran de queixes que arriben al defensor de les persones. “És necessari –va insistir Ribó– un compromís ferm per prioritzar les polítiques socials i combatre les situacions de vulnerabilitat.” En aquest apartat tampoc són nous els motius de més queixes: excés de tràmits per accedir a alguns serveis, les dificultats per cobrar la renda mínima d'inserció o per aconseguir la llei de la dependència. “Falten eines legals per fer real la segona oportunitat en situacions d'emergència”, va plantejar el síndic, i va especificar que calen mesures per solucionar els sobreendeutaments, l'accés a l'habitatge i desplegar polítiques eficients de reallotjament i d'inserció laboral.

En el cas de l'educació, un dels temes en què ja fa anys que treballa el síndic és la necessitat d'evitar la segregació escolar i també les situacions d'assetjament i la violència contra les persones LGTBI. Pel que fa a la pobresa energètica, va reivindicar una definició de la persona vulnerable, més coordinació entre subministradores i serveis socials i un bo social per al gas. Un any més, gairebé no hi ha queixes sobre llengua.

El 2016 el Síndic de Greuges va atendre 38.261 persones, va tramitar 18.000 queixes i 281 actuacions d'ofici.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia