Societat

religions

Unes 800 persones a Vic per celebrar 50 anys de l'Hospitalitat de Lourdes

Una missa i una processó amb torxes, actes principals a la capital d'Osona

L'efemèride tindrà com a plat fort el pelegrinatge al santuari el mes de juny

Unes 800 persones van participar, ahir, en els actes de l'Hospitalitat de Lourdes de Vic per commemora mig segle de pelegrinatge al santuari de Lorda. Les diòcesis de Vic (Osona, Ripollès, Anoia i Bages) i Solsona van celebrar la festivitat de la Mare de Déu de Lorda a la capital d'Osona amb una missa, una processó de torxes i un dinar.

Segons va explicar el president de l'Hospitalitat de Lourdes de Vic, Francesc Luna, el d'ahir va ser un dia emotiu i de retrobament de persones que coincideixen sovint en els pelegrinatges, però també d'altres que fa temps que no es veien. Luna valorava molt positivament l'assistència sobretot a la missa, en què es van reunir més de 800 persones, i al dinar de germanor, a què es van quedar més de 600 pelegrins. El plat fort de l'efemèride arribarà al juny, quan es farà el pelegrinatge al santuari, que s'ha fet durant 50 anys seguits.

Els assistents van arribar a quarts de deu del matí, la majoria amb autobusos, per concentrar-se a la plaça Major de Vic, des d'on després es van repartir per fer visites turístiques. A quarts de dotze, van començar a arribar a la catedral de Sant Pere, on a les dotze es va fer la missa presidida pel bisbe de Vic, Romà Casanova, i en què va participar el cor de l'Hospitalitat. L'ofici va començar amb el cant de l'Himne del Cinquantenari de l'Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes, que els assistents havien assajat abans d'iniciar-se l'eucaristia. Es va acabar amb l'Ave de Lourdes com a cant de comiat i l'acte d'entrega de records.

Posteriorment, la major part d'assistents –alguns van fer el desplaçament amb autobús– van fer una processó que simulava la de torxes de Lorda des de la catedral fins al recinte firal del Sucre, on es va fer un dinar de germanor que va tancar els actes.

LES XIFRES

400
persones
d'Osona van cada any a Lorda. La meitat són personal de servei, 120 malalts i 80 fan pelegrinatge.
500
persones
s'esperaven en la celebració que va tenir lloc ahir i que, finalment, en va reunir 800 a Vic.

Mig segle de pelegrinatges

El 1968, es va fer el primer pelegrinatge de les diòcesis de Vic i Solsona. Des de llavors i fins a l'any 2000, el viatge es feia en tren, des de Vic fins a la Tor de Querol i allà s'agafava un altre fins a Lorda. Es va canviar per a la comoditat dels malalts, però ara, amb motiu del 50è aniversari, l'Hospitalitat de Vic estudia el cost de tornar-hi a anar en tren. Cada any, van a Lorda unes 400 persones de la comarca d'Osona, de què la meitat són personal de servei, 120, malalts i 80, persones que fan pelegrinatge i visita a Lorda. El president de l'Hospitalitat, Frances Luna, destaca que hi ha molta gent que fa la visita al santuari per qüestions de voluntariat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Comencen les obres del primer cohabitatge cooperatiu per a gent gran

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Societat

Mor l’empresari mallorquí Rafael Moyà

SERVEIS

Salut aixeca les restriccions a Vallirana per l’episodi de terbolesa de l’aigua

Vallirana
Societat

Mor Jaume Torras, historiador referent de l’origen de la industrialització

SOCIETAT

Sancionen TMB per infringir la llei en els plans d’igualtat i els protocols d’assetjament

Barcelona

Una avaria deixa sense aigua les urbanitzacions Font Bona i Selva Brava

LLAGOSTERA
societat

Una incidència tecnològica global afecta l’aeroport del Prat, el 061 i diversos hospitals

barcelona
SOCIETAT

Repunt de furts a Lleida i preocupació per l’aparició d’armes blanques en aldarulls

Lleida

Dos denunciats per un abocament il·legal enmig del bosc

BESCANÓ