Proposen que les energètiques paguin el 50% del bo social
Catalunya farà arribar a l'Estat una proposta que estableix descomptes d'entre el 25% i el 100% dels rebuts segons la renda i la zona
Les entitats socials consideren que s'adapta més a les necessitats
Descomptes en els rebuts de la llum i el gas d'entre el 25% i el 100% de la despesa segons la renda, els membres de la unitat familiar i la zona on està situat l'habitatge –el clima marca la necessitat d'energia– i també que les companyies subministradores de serveis bàsics assumeixin la meitat del cost total de les bonificacions a les famílies vulnerables són alguns dels elements de la proposta de bo social que ha elaborat Catalunya i que ara ha d'enviar al govern espanyol. També retalla l'actual burocràcia i l'excés de tràmits actuals per accedir-hi.
L'executiu català va aprovar ahir el document que ha elaborat un grup de treball en el marc de les mesures contra la pobresa energètica en què hi ha representants del Departament d'Empresa i Coneixement, del de Treball i Afers Socials, d'entitats socials i del món local. La Taula d'Entitats del Tercer Sector va valorar positivament la nova fórmula consensuada per protegir les situacions de pobresa energètica i va afirmar en una nota que és “més realista” i que “s'ajusta molt més a la realitat social de les persones i famílies vulnerables”. Treballar un bo social va ser un dels compromisos que va adquirir el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, el 18 de novembre després de reunir-se amb la Taula i l'Aliança contra la pobresa energètica. Les entitats destaquen novetats com ara que les subministradores haurien d'assumir com a mínim el 50% de l'import total de manera íntegra i no repercutible, a més de l'aplicació de descomptes en funció dels trams de renda de manera esglaonada. Un altre element que consideren bàsic és que el nou bo social inclogui també les entitats socials que són titulars dels subministraments d'habitatges d'inclusió i d'habitatge social.
Precisament, les administracions catalanes van presentar a mitjan gener una proposta de conveni unitària que proposa a les empreses elèctriques i de gas que assumeixin com a mínim el 50% de la despesa que produeix la pobresa energètica; és a dir, dels rebuts impagats que es van acumulant. Són famílies a les quals, tot i no poder pagar, no es pot tallar el subministrament perquè estan protegides per la llei 24/2015 que diu que les llars que depenen de serveis socials no es poden deixar sense llum, aigua o gas. Les administracions encara no han rebut resposta de les energètiques a aquesta nova proposta de conveni.
LA DATA
Pobresa Zero, progressivitat fiscal
La plataforma Pobresa Zero - Justícia Global, formada per 3.200 organitzacions de l'àmbit de l'acció social, la cooperació, la pau i els drets humans, considera que el pressupost per al 2017 presentat pel govern “no respon a les necessitats d'avui i no representarà cap canvi substancial en l'enfocament de les polítiques socials”. Lamenten que, malgrat l'increment de 1.170 milions en despesa social, la inversió està un 11,4% per sota de la del 2010. La plataforma reivindica canvis estructurals en el sistema fiscal per millorar la redistribució, incrementar la inversió social i garantir la suficiència d'ingressos perquè les persones tinguin autonomia. Confien en l'aprovació de la renda garantida com a dret subjectiu des del primer dia que s'apliqui.