Societat

festes i tradicions

Barcelona festeja Santa Eulàlia amb llum i tradició

Del 10 al 12 de febrer, la tradició de la cultura popular i la innovació del festival lumínic Llum Bcn s'uneixen en la festa major d'hivern de Barcelona

Des d'avui i fins diumenge, Barcelona celebra la festa major d'hivern en honor a la seva copatrona. I ho fa amb una gran mostra de cultura popular, en què els joves tenen una participació especial, i la sisena edició del Llum Bcn, el festival lumínic que transforma la fesomia dels espais més destacats. Perquè Santa Eulàlia és “una gran celebració de la cultura popular unida a la innovació i la creativitat del festival de la llum”, segons va afirmar el tinent d'alcalde d'Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni, en la presentació als mitjans.

Llum Bcn oferirà un total de deu espectacles de llum a diverses places i edificis de Ciutat Vella, així com a catorze patis de la ciutat. La projecció Colorama, de la companyia Playmodes, serà l'encarregada d'obrir avui les festes a la plaça Sant Jaume, i de donar pas, tot seguit, als tradicionals protocols de l'Àliga.

Enguany, El Born Centre de Cultura i Memòria serà el centre neuràlgic, punt de partida i informació del festival, i acollirà diverses instal·lacions, entre altres Com un llum, de Lola Solanilla, dedicada als més petits, els quals podran experimentar amb la llum abans que es faci fosc.

Com a novetat, les festes de Santa Eulàlia d'enguany tindran un artista convidat. Es tracta del director de fotografia i il·luminador teatral Josep Maria Civit, que presentarà les gegantes i gegantones de Ciutat Vella en una passarel·la de moda al Palau de la Virreina. Civit ha elogiat la cura que Barcelona té de la seva il·luminació pública i també per impulsar la creativitat, que “fa que tingui personalitat i destaqui per sobre d'altres ciutats”.

Pel que fa a la cultura popular, Marta Almirall, directora de Festes i Tradicions de l'Institut de Cultura de Barcelona, va anunciar que, enguany, la jornada castellera de diumenge amb què tradicionalment les colles de Barcelona inauguren la temporada “serà a l'antiga”, és a dir, que les colles hauran d'aixecar els seus castells alhora i l'actuació estarà limitada a cent cinc minuts. Destaca també l'espectacle de música i dansa de l'Esbart Ciutat Comtal, Eulàlia, que es presentarà per cinquè any a la catedral de Barcelona.

La festa

Del 10 al 12 de febrer. Diumenge, XXXV Trobada de gegants de Ciutat Vella, Diada castellera, IX Trobada de Puntaire, passejada de les Laies...

La Lali més jove

El president del Consell de la Joventut de Barcelona, Oriol Nicolau, va ser l'encarregat de presentar La Lali Jove, la festa major juvenil i associativa de Barcelona, que per tercer any consecutiu se celebra en el marc de les festes de Santa Eulàlia per “fomentar la implicació dels joves en la seva organització”. A més de les activitats infantils i tallers per a joves que tindran lloc demà dissabte al Moll de la Fusta, a les vuit del vespre hi haurà un concert amb les actuacions d'Ice Crime, Radical District, 9Son, Oques Grasses i Tremenda Jauría.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia