Societat

museus

Calella tanca el Mutur fins al juny

L'Ajuntament admet ara que no pot reobrir-lo mentre hi hagi en marxa les obres a la fàbrica Llobet-Guri

Atribueix l'incendi i les inundacions a l'enderroc de la nau central per habilitar-hi la futura escola Salicrú

L'Ajuntament s'ha vist obligat a tancar el Museu del Turisme de Calella (Mutur), com a mínim, fins al juny. El que inicialment només era una parada tècnica i puntual després de l'incendi que hi va haver a principis de gener, s'allargarà més temps del previst. El motiu, segons el regidor d'Obres Públiques, Jordi Sitjà (PDeCAT), són les obres de l'escola Carles Salicrú que s'estan duen a terme a la fàbrica Llobet-Guri i que ara s'ha vist que són incompatibles amb el fet de mantenir l'equipament museístic obert al públic. Després d'analitzar les causes del sinistre, el regidor afirma que no només l'incendi sinó també l'entrada d'aigua que es va produir al recinte després de dues tempestes fortes, apunten directament als treballs d'enderroc de la nau central de l'edifici industrial que s'ha de convertir en el futur pati principal del centre educatiu. Per tant, en cap cas es poden atribuir a les instal·lacions o a un defecte de construcció del museu.

Sitjà no vol parlar d'inundació perquè l'aigua “no va arribar al sòcol i no va malmetre les instal·lacions”, però assenyala que un problema dels baixants i un altre dels tubs de calefacció, ja solucionats, van originar que l'espai, situat a la planta baixa de la fàbrica, quedés afectat. Pel que fa a l'incendi, que va cremar uns cables elèctrics d'uns quinze metres i va provocar una intensa fumarada a tot el recinte, el regidor de Calella manté que va ser un accident involuntari d'uns dels operaris que treballaven a les obres de l'escola. Tot i que es va parlar d'un curtcircuit, sembla que mentre es treballava en una soldadura, una espurna s'hauria filtrat per unes columnes i hauria entrat en contacte amb la instal·lació elèctrica. L'Ajuntament confia que l'assegurança de l'empresa constructora es farà càrrec dels desperfectes.

Les evidències han obligat l'Ajuntament a prendre una decisió i haver de tancar les portes del Museu del Turisme mentre l'actuació “més contundent” per adequar la fàbrica als nous usos educatius no s'hagi enllestit. Un termini de temps que, segons Jordi Sitjà, pot allargar-se fins a finals de maig o principis de juny.

Els reptes de futur

Durant aquest primer any de funcionament, el Mutur ha rebut un total de 5.842 visitants. Una xifra que el govern municipal, del PDeCAT i el PSC, considera prou elevada tenint en compte que es tracta d'un equipament nou. A més, es tractaria de l'espai més visitat de la ciutat, per sobre del Far, que anualment registra una entrada de cinc mil persones. De cara al 2017 i amb l'objectiu de guanyar protagonisme, s'està treballant en un programa pedagògic per acostar el museu a les escoles no només de Calella sinó d'arreu de Catalunya, però també millorar la col·laboració amb agents implicats en el sector del turisme com ara l'hoteler i les agències de viatges. Un altre dels reptes és establir convenis amb universitats que ofereixin estudis relacionats amb el turisme.

LA XIFRA

5.842
visitants
ha rebut el Museu de Turisme de Calella durant el primer any de funcionament.

Un museu amb poc més d'un any de vida

El Mutur de Calella es va inaugurar el 9 de gener del 2016 a la planta baixa de la nau oest de la fàbrica Llobet i Guri, a peu de la carretera N-II, i on abans hi havia el dipòsit de vehicles municipal. L'equipament cultural ocupa 1.182 m² i es divideix en quatre espais expositius que recullen tant la història i l'evolució del turisme local com els efectes d'aquest fenomen arreu del món. El cost total de les instal·lacions va superar el milió d'euros, dels quals el 74% van arribar de subvencions d'altres administracions. Amb la creació i posada en marxa d'aquest nou equipament, el municipi volia retre homenatge a totes aquelles persones que amb la seva iniciativa, i cadascú al seu lloc, van fer possible que el turisme arrelés. Durant aquests primers dotze mesos s'han organitzat algunes jornades especialitzades, cicles i activitats per a grups, a banda de dues exposicions temporals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia