Societat

Maniobres militars polèmiques

Girona i Celrà es rebel·len contra els exercicis militars

Madrenas insta l'Estat a aturar les maniobres i envia un burofax a l'exèrcit

Dues marxes sortiran dels municipis dilluns a les vuit del matí per anar a Sant Miquel, en rebuig a la presència dels soldats

Els ajuntaments de Girona i Celrà no es resignen a acceptar els exercicis que l'exèrcit ha anunciat que farà dilluns als dos termes municipals. L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va qualificar ahir de “greu irresponsabilitat” que l'exèrcit vulgui fer la seva “marxa d'enduriment”, amb diversos vehicles, en espais protegits per normativa mediambiental i molt freqüentats per gironins i celranencs. De fet, l'alcaldessa assegura que no se li acut “cap lloc més inadequat de tot el territori [de Girona] per dur-la a terme”. No té, admet, confirmació del lloc exacte, però l'avís que els va remetre dimecres la comandància militar de Girona li fa “témer” que sigui als camins del castell de Sant Miquel.

Des del govern de Girona van estar estudiant la possibilitat de prohibir-la, però admeten que jurídicament no ho han vist possible. Tot i això, han enviat un burofax a la mateixa comandància per recordar-los que el lloc on pretenen fer la marxa és un espai molt utilitzat tant per persones que van a peu com per ciclistes.

Insten a aturar-ho

L'alcaldessa va recordar que fa pocs dies es va reunir amb el delegat del govern a Catalunya, Enric Millo, el qual li va traslladar la voluntat de diàleg per resoldre els conflictes que enfronten les administracions catalanes amb l'estatal. Madrenas va dir ahir que “ara tenen una bona ocasió de demostrar que és veritat que volen diàleg”. I en aquest sentit va instar el delegat a parlar-ne amb Defensa i la comandància militar, a fi que la marxa no se celebri.

Pel que fa als grups de l'oposició de Girona, ERC-MES i la CUP van expressar ahir el rebuig a la marxa militar. ERC portarà el cas al Congrés, on el diputat republicà Joan Olòriz demanarà explicacions sobre la qüestió.

Dues marxes populars

Paral·lelament, s'han convocat dues marxes populars per protestar contra la que vol dur a terme l'exèrcit. Totes dues sortiran a les vuit del matí per anar fins al castell de Sant Miquel, on els dos termes municipals es troben. Una sortirà del Cul de la Lleona, a Girona –convocada per la CUP nord-oriental– i l'altra, de la plaça de l'Església de Celrà –convocada per l'Ajuntament del municipi, governat per la CUP i amb el suport explícit de la secció local d'ERC a Celrà.

L'objectiu és expressar el rebuig de la ciutadania a la presència de l'exèrcit dins el municipi. A les set del vespre el consistori de Celrà ha convocat també una concentració davant l'ajuntament.

Maniobres a Llançà tot i el rebuig del consistori

e.c

Llançà també va aprovar el desembre del 2016 un acord de ple per rebutjar les maniobres militars al municipi, però queda clar que l'exèrcit no fa cap cas de la voluntat municipal, perquè ahir mateix els soldats feien maniobres a l'entrada del poble. “Ja havien fet maniobres abans aquí, però el que ens sorprèn és que amb aquell acord de ple vam deixar clar que no acceptem la presència d'aquestes maniobres; ho vam notificar en el seu moment a les instàncies militars i ho reiterem ara: els acords de ple s'han de complir, en tot cas que facin maniobres si volen dins de les seves propietats de la base de Sant Climent”, diu l'alcalde, Pere Vila. L'Ajuntament va rebre el dia abans una notificació per informar-los d'aquestes maniobres i d'unes altres que haurien de fer les pròximes setmanes. L'acord adoptat a final del 2016 demanava que cessin les maniobres militars en espais no estrictament militars i que s'eviti la presència de l'exèrcit espanyol en espais educatius i de formació. La moció (idèntica a la que van aprovar la Diputació i el municipi de Celrà), la va presentar ERC i es va aprovar amb els vots d'ERC, CiU i el PSC i l'abstenció d'APL. Ahir, després d'una junta del govern municipal, Pere Vila va enviar una altra notificació a l'exèrcit per reiterar l'oposició del consistori llançanenc a aquestes maniobres i recordar la posició adoptada pel consistori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.