Societat

festes i tradicions

carnaval

Solsona canvia el punt d'arribada del Carnestoltes

La rebuda al rei del carnaval es farà demà a la carretera de Torà, un espai més ampli que facilita la seguretat

Un dels moments més esperats de la festa és la penjada del ruc, dissabte a la nit

A Solsona, les populars disfresses se substitueixen per bates de tots colors i pels “gegants bojos”. Un dels moments més esperats del carnaval és la penjada del ruc: dissabte a la nit, els solsonins –a qui se'ls coneix com mata-burros des de fa molts anys arran d'una llegenda– pengen un ruc de cartró al compàs de la cançó A Solsona bona gent. La presidenta, Maria Àngels Guilanyà, ha explicat que el format del carnaval de Solsona es manté inalterable, però “per votació dels socis, s'ha canviat la ubicació de l'arribada de comparses i del Rei Carnestoltes, que es traslladarà a la carretera de Torà, on ja s'havia situat en anys anteriors”. Es tracta d'una zona més espaiosa (fins ara l'arribada es feia per l'avinguda del Pont), i “es guanya sobretot en seguretat, en logística i podran sortir les carrosses”, assegura. Entre 300 i 400 persones, que formen part d'una vintena de comparses, participaran a la rua.

La nova junta de l'Associació de Festes del Carnaval de Solsona (AFCS) ha introduït també noves mesures de seguretat a la sala polivalent, on se celebraran concerts de grups com Doctor Prats, Oques Grasses i Séptimo A.

D'altra banda, diumenge passat es va estrenar nova peça folklòrica per al carnaval infantil: els quatre nans, que s'afegeixen als que ja hi ha (“sempre en el mateix ordre d'aparició que els seus originals per als adults”, apunta Guilanyà), i que encara faran més gran la ja nombrosa tropa de gegants, drac i altres elements que configuren i fan singular el carnaval de Solsona.

Ball de la Passa al Pallars

M.J.R.

Les comarques pallareses celebraran la tradicional festa de carnestoltes amb rues, les seves calderades, el deliciós farcit de carnaval i la Passa, la dansa que es ballava tradicionalment durant el carnaval al Pallars. Les poblacions d'Àreu, Espot, Esterri d'Àneu, Gerri de la Sal, Lladorre, Llavorsí, Rialp, Ribera de Cardós i Sort encara ballen la Passa aquests dies.

A Sort, una campanya de l'Associació Cultural Els Esmolets va recuperar la dansa ara fa dues edicions. El proper dimarts, dia 28, és la jornada prevista per tornar a gaudir del ball de la Passa i de l'arribada de carrosses al Pont de la Seu, que enguany aniran acompanyades de la xaranga Mai toquem B. El programa d'actes carnavalescos de la capital del Pallars Sobirà inclou també balls de nit (amb les orquestres Venus i Banda Puig (dissabte) i Excelsior + La Cosa Nostra (dilluns)), animació infantil, un concurs de farcit de carnaval i la gran calderada, també dimarts, al parc del Riuet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia