pagesia
grip aviària
Demanen indemnitzacions per als ramaders que tenen immobilitzats els animals pel protocol de la grip
Unió de Pagesos sol·licita al Govern que acceleri els tràmits per ajudar els productors de totes les granges afectades
El sindicat Unió de Pagesos (UP) ha demanat al Govern que agilitzi la tramitació d'ajudes per als ramaders afectats per la grip aviària. A banda de reclamar compensacions per als grangers de les set explotacions que han hagut de sacrificar animals, també vol que se'ls compensi en concepte de lucre cessant, és a dir, pel que deixen de percebre mentre no poden criar animals. Així mateix, el sindicat també demana al Govern ajudes per a la resta de ramaders que estan dins els radis on s'aplica el protocol. Com a mesura preventiva, aquests productors tenen immobilitzats els animals i no poden ni vendre'ls ni portar-los a l'escorxador.
Segons UP, aquesta situació també els comporta perjudicis econòmics per l'increment de la despesa en pinso, tot i que no poden vendre els animals. Després del sacrifici de milers d'ànecs el divendres, fonts del Departament d'Agricultura asseguren que no hi ha novetats sobre el brot de la grip aviària.
Unió de Pagesos ha demanat al Govern que faci les gestions pertinents i que ho faci “amb celeritat” per tal que els ramaders de les granges d'ànecs afectats per la grip aviària rebin indemnitzacions. El sindicat no només vol que se'ls compensi pels animals sacrificats sinó també pel lucre que deixen de percebre mentre no crien aviram.
En total, el virus de la grip aviària s'ha detectat en set granges d'engreixament d'ànecs, sis de les quals de les comarques de Girona (Sant Gregori, Vilallonga de Ter, Vilopriu, Fontanilles, Bescanó, la Cellera de Ter) i una a Lliçà de Munt (Vallès Oriental).
A més, des d'Unió de Pagesos també demanen al Govern que tramiti ajudes per a la resta d'explotacions que, de retruc, també pateixen els efectes del virus. Són granges situades a un radi de fins a 10km tant dels Aiguamolls de l'Empordà (Alt Empordà) –on es va trobar la primera cigonya morta que va destapar el brot– i també a tocar de l'explotació de Sant Gregori, on es van sacrificar més de 17.000 ànecs.
El sindicat recorda que aquests productors, seguint el que estableix el protocol de la Generalitat, tenen immobilitzats els animals i els han de seguir alimentant, malgrat que no els poden portar a l'escorxador. D'altra banda, també demanen agilitzar els controls per tal de no augmentar els perjudicis. Unió de Pagesos també exigeix una “gestió eficaç” de la fauna salvatge i, en concret, que s'extremin els controls dels ocells migratoris per prevenir nous brots d'aquesta malaltia.
Després del sacrifici de milers d'ànecs el passat divendres, fonts del Departament d'Agricultura han comunicat que no hi ha novetats sobre el brot de grip aviària.