Societat

Impuls a la mediació en l'àmbit penal

Els jutjats d'Amposta volen incorporar la figura del mediador penal

Força implantada al territori la mediació civil, els jutjats d'Amposta podrien disposar aviat de la figura d'un mediador penal amb l'objectiu d'impulsar la justícia restaurativa en aquest partit judicial.

“Hi ha una iniciativa des dels jutjats d'Amposta per començar amb la mediació penal”, avança la directora dels serveis territorials de Justícia, Montserrat Ingla. Des del Departament confirmen que la direcció general d'Execució Penal a la Comunitat està estudiant la presència d'un mediador als jutjats d'Amposta.

A diferència de la mediació civil, que afecta sobretot casos de dret privat –conflictes entre veïns, herències, divorcis... que es poden resoldre fora de l'àmbit de la justícia–, la mediació penal implica intentar posar en contacte la víctima amb l'agressor o la persona que ha provocat el dany, fet que la converteix en un procediment molt més complicat.

En aquest sentit, aquesta mediació i reparació penal es fa sempre a través d'un mediador imparcial i hi participen, de forma voluntària, el denunciat, imputat o penat per un delicte o falta i la víctima o persona perjudicada amb l'objectiu fonamental d'aconseguir la reparació adequada del dany causat o sofert.

Segons les estadístiques del Departament de Justícia, l'any 2015, 1.631 persones van passar pel servei de justícia restaurativa a Catalunya. La mediació penal es pot usar en casos de coaccions o amenaces, lesions, delictes contra la salut pública, infraccions penals contra el patrimoni o trencaments de condemna, entre d'altres.

Ingla, en aquest context, insisteix que el departament té la voluntat d'avançar cap a la mediació i la justícia restaurativa: “De vegades hi ha casos en què només cal parlar-ne i algú que faça de mediador.”

El servei de mediació penal a Catalunya està externalitzat en una empresa especialitzada que ara està estudiant les necessitats que hi ha a tot el territori. És en aquest cas que s'està estudiant la implantació del servei a Amposta a través de la figura d'un mediador.

Precisament, des de fa uns mesos, els quatre jutjats d'Amposta disposen d'una secció pròpia de la fiscalia. Fins aleshores, la documentació s'havia d'enviar a Tortosa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia