Societat

Òmnium rememora les mobilitzacions per als volcans garrotxins

Organitzen una sèrie d'activitats en el marc de la campanya ‘Lluites compartides'

Una exposició itinerant, un documental i una taula rodona recordaran a la Garrotxa la mobilització que, amb el lema Salvem els volcans, va tenir lloc a finals dels anys setanta a la comarca per parar les explotacions mineres i altres activitats que estaven malmetent la zona volcànica. L'acte central serà una taula rodona que tindrà lloc el dia 11 de març (dissabte que ve) al Casal Marià d'Olot en la qual participaran el geòleg Josep Maria Mallarach (el primer director del Parc Natural de la Zona Volcànica), el militant ecologista Santiago Vilanova, el jurista Lluís Paluziè, el pintor Quim Domene i l'exalcalde d'Olot Pere Macias. D'altra banda, es podrà visitar una exposició davant de l'ajuntament d'Olot, entre els dies 11 i 19, composta de molt material gràfic sobre aquella mobilització. La mostra es traslladarà després a altres pobles: a Santa Pau hi serà entre el 20 de març i el 2 d'abril, i a les Preses, del 22 al 28 de maig. Quant al documental, es projectarà per primer cop el 30 de març, a les vuit del vespre, als Cines Olot.

La iniciativa ha estat d'Òmnium Cultural, en el marc del projecte a escala nacional titulat Lluites compartides, pensat per “fer justícia i memòria” i fer una reconeixement de “totes les lluites que en els darrers anys han afavorit la cohesió social i la cultura i que han contribuït a construir el nostre país”. Cada territori on hi ha hagut mobilitzacions d'aquest tipus ha decidit el tema a tractar. En el cas de la Garrotxa –ha explicat la presidenta d'Òmnium a aquesta comarca, Núria Torres– a l'hora de fer la tria es va consultar una àmplia representació de la societat local, des d'empresaris fins a sindicalistes, passant per historiadors. Salvem els volcans va tenir l'origen en la creació, el 1975, de la Comissió Promotora per a la Protecció de la Zona Volcànica de la Garrotxa, sota el paraigua del Centre Excursionista Olot. Entre les diferents accions organitzades va destacar una concentració a les grederes del volcà Croscat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estat espanyol

Una patrullera de la Guàrdia Civil aborda una llanxa amb migrants per aturar-la

Barcelona
Canvi Climàtic

La pujada del mar amenaça les “megaciutats costaneres”

Barcelona
tecnologia

Zuckerberg denuncia pressions del govern de Biden durant la covid

barcelona
URBANISME

Instal·len els primers pilars del pont que unirà Barberà amb el sector Baricentro

Barberà del vallès
societat

La Santa Market tanca la 8a edició amb 250.000 visitants, 120.000 estrangers

santa cristina d’aro
INFRAESTRUCTURES

Més de trenta municipis de Tarragona i Barcelona, contra la MAT

Barcelona
SERVEIS

Manresa confia en un acord perquè no hi hagi vaga de neteja en plena festa major

Manresa
infraestructures i serveis

Inicien la primera fase de millora de la pintura viària en quatre punts del municipi

salt
MEDI AMBIENT

Tarragona reunirà en un congrés europeu més de 400 experts en ratpenats

Tarragona