Societat

Gastronomia

La 13a Fira del Trumfo i la Tòfona del Solsonès amplia la seva oferta

La mostra consolida l'emplaçament estrenat el 2016 i reunirà una seixantena de parades aquest cap de setmana

La 13a edició de la Fira del Trumfo i la Tòfona de Catalunya, que se celebra aquest cap de setmana a Solsona, tindrà enguany una seixantena de parades, de les quals una vintena seran de trumfos –nom amb què es coneixen les patates de la zona– i tòfones. La resta seran d'artesania alimentària. Segons ha explicat el coordinador de la fira, Pere Obiols, aquest serà l'any “de la consolidació de la ubicació a la plaça del Camp”, des que el 2016 es va decidir canviar l'emplaçament de la fira per qüestions d'espai i de seguretat. Segons Obiols, el canvi “va tenir molt bona resposta tant del públic com dels expositors”, i per això els organitzadors esperen enguany un nombre més elevat de visitants si les condicions meteorològiques són favorables.

Tot i que les parades s'instal·laran a la plaça del Camp, el coordinador de la fira ha explicat que tornarà a haver-hi presència al nucli antic, ja que la fira del vi es traslladarà a la plaça Major, inclourà la presència de sis DO catalanes, un espai gastronòmic i tres punts de degustació. D'altra banda, a la plaça de la Catedral s'hi duran a terme activitats lúdiques relacionades amb el projecte Somriu a la Vida, per recaptar fons a favor de la lluita contra el càncer.

Pel que fa a les activitats paral·leles, dissabte al matí se celebrarà una jornada tècnica sobre el cultiu de la tòfona i també es realitzarà una part pràctica sobre com buscar tòfones silvestres al bosc. Dissabte a la tarda hi haurà els tradicionals tastets a la plaça Major i es recuperarà el tastet de trumfos amb pela, un plat tradicional i de pagès del Solsonès, que s'ha anat perdent amb els anys.

Malgrat que els productors de trumfos –patates de muntanya– del Solsonès han tingut enguany una de les pitjors collites a causa de la manca de pluges a l'estiu i dels atacs del porc senglar, Pere Obiols ha assegurat que la majoria dels productors seran presents a la fira “amb una bona quantitat” de patates, “tot i que tindran uns preus més elevats”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia