Presenten l'estudi històric, tècnic i documental del'antiga fàbrica Vallcorba de Sant Feliu de Codines

Aquesta tarda es presenta a la Biblioteca Municipal l'estudi històric, tècnic i documental sobre l'antiga fàbrica Vallcorba (INVASA) de Sant Feliu (1870-2002).

La presentació del treball anirà a càrrec del Director del Museu de la Ciència i de la Tècnica, Eusebi Casanelles, i l'autor de l'estudi, l'historiador Jordi Piñero. A la presentació hi assistirà el cap de l'àrea de Conservació, Documentació i Estudis del Museu de la Ciència, Jaume Perarnau. Aquest estudi ha estat promogut per la Direcció General de Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat i elaborat pel Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.

Indústries Vallcorba inicia la seva activitat l'any 1870 amb la fabricació artesana de diferents utensilis de coure, llautó i zenc. L'any 1923, ja a les noves instal·lacions, comencen a fabricar els primers pots per a la conservació i transport de la llet. Es realitzen inicialment en ferro estanyat. L'any 1945 comencen les exportacions a més de 35 països arreu del món, es col·labora amb una de les empreses líders del sector a França i s'inicien les participacions a diferents fires de mostres internacionals. L'any 1965 es fabriquen els primers pots en acer inoxidable. 10 anys més tard es deixen de fer les últimes peces estanyades. El 1990 s'adquireix nova maquinària a Suïssa i es fabriquen pots en alumini anoditzat. L'empresa tanca l'any 2003.

Segons explica el consistori, s'ha treballat un informe sobre la situació actual i la possibilitat de conservació i musealització del fons moble de l'antiga fàbrica Vallcorba.

L'interès històric i patrimonial rau en la documentació històrica de la pròpia empresa, les imatges i, fonamentalment, en les mostraris dels diferents objectes fabricats al llarg de la seva història.

És especialment didàctic la mostra del procés de fabricació d'un pot del llet en base a un únic cercle i l'evolució dels materials utilitzats que permet una ràpida identificació dels mateixos, dels aliatges i del procés evolutiu tècnic de la metal·lúrgia catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.