Societat

festes i tradicions

Sant Josep Oriol omple de tradicions el barri del Pi

Encapçalades pels emblemàtics Gegants del Pi acompanyats per figures d'arreu del país, les Festes de Sant Josep Oriol es perllongaran fins al dia 26

Pels volts del 23 de març, les Festes de Sant Josep Oriol omplen el barri barceloní del Pi de gegants, música popular, cercaviles, festivals… Un conjunt d'activitats que entitats i veïns posen en marxa per farcir els voltants de la basílica de Santa Maria del Pi de festa, disbauxa i, sobretot, cultura popular. Entre les novetats d'enguany cal destacar el ball folk, el mapping, un contacontes, tres exposicions i la recuperació de la música heràldica del Pi.

Demà, dissabte, s'iniciaran oficialment les festes amb el pregó a la plaça del Pi, que pronunciarà l'exdirector d'El Born CCM i expresident d'Òmnium Cultural, Quim Torra. Abans de l'acte, i al so dels recuperats Ministrers del Pi, s'estrenarà la recentment descoberta música heràldica del Pi. Es tracta d'una peça molt curta datada l'any 1422 que era a l'Arxiu del Pi i s'adopta com a música de senyal heràldic. Durant l'acte també es podran veure els quatre gegants originals del Pi, que només surten aquest dia. A la tarda hi haurà la diada castellera amb els Castellers de Barcelona i els de Cerdanyola del Vallès, i al vespre, el tradicional Retaule de Sant Josep Oriol, una obra monumental que es fa a l'interior de la basílica i que narra la vida i obra de l'anomenat “doctor pa i aigua”.

L'endemà és el torn de Bestieses. Els convidats del Lleó i la Mulassa de Barcelona, en què les dues peces del bestiari històric barceloní reben un convidat cada una. En aquesta ocasió el Lleó rep l'Àliga de la Patum de la Pietat de Berga, i la Mulassa rebrà la Carpa i el Porró de Vilanova i la Geltrú, un conjunt únic i singular que pertany al seguici vilanoví i ballarà per primer cop dins la basílica del Pi.

El dia 23, diada del sant, se celebrarà l'ofici de festa major a la basílica del Pi, amb la presència dels quatre gegants originals del Pi, el cant dels goigs a sant Josep Oriol i la inauguració de l'exposició Santa Maria del Pi. Una església al cor de Barcelona.

El divendres 24 arribarà carregat de novetats amb una sessió de contacontes a la plaça de Sant Josep Oriol dedicada als gegants i festes tradicionals. Al vespre, abans de l'Emmulassa't!, hi haurà projeccions a la porta de la basílica que dona a la plaça. A les 21.30 h sortirà esbojarrada la Mulassa Vella de Barcelona, acompanyada per la Fanfara de Torredembarra i moltes sorpreses. En acabar, el grup folk Bauma convidarà a ballar a tothom fins a la mitjanit.

Dissabte serà un dia carregat de tradicions, amb la Passejada dels Oriols –només hi surten els gegants masculins–, l'exhibició del centenari Esbart Català de Dansaires, tallers infantils, xocolatada i els famosos Atracaments d'en Perot lo Lladre a les botigues del barri.

Les celebracions acabaran el diumenge 26 amb els actes més concorreguts: de bon matí, les matinades de grallers i la diada dels Falcons de Barcelona, seguides de la cercavila de festa major, que enguany s'amplia amb colles de capgrossos i balls tradicionals, sumats al bestiari i els gegants habituals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia