Societat

municipal

Picamoixons inaugura el nou ajuntament a ca l'Orga

L'antiga casa senyorial albergarà les oficines i el magatzem de manteniment de l'EMD

L'acte forma part de la festa major de Sant Josep, que també inclou l'estrena del gegantó Lladrefaves petit

Dotze anys després que l'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Picamoixons adquirís ca l'Orga, dissabte a la tarda, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, inaugurarà el nou ajuntament ubicat en aquesta antiga casa senyorial. El fet que es tractava d'un immoble emblemàtic, situat al centre del poble i que començava a presentar símptomes de deteriorament, va fer decidir l'EMD a comprar-lo, amb una inversió de 216.000 euros. La casa pairal del diputat de les Corts espanyoles durant la restauració borbònica Josep Orga Sans estava formada per quatre edificis, l'habitatge i tres construccions annexes de caràcter industrial, una de les quals no forma part del conjunt perquè havia estat venuda anteriorment. La restauració de l'edifici s'ha efectuat en diferents fases i amb inversions de diverses administracions i organismes per un valor de 530.000 euros, amb els quals s'ha pogut reparar la part estructural i estabilitzar l'edifici, adequar la planta baixa, la façana, el mur extern i desmuntar naus existents. Les oficines de l'EMD i el magatzem de manteniment de l'entitat s'han situat a la planta baixa i queden pendents els treballs a les dues plantes superiors i a les naus. L'any 2016 es va presentar una sol·licitud de fons Feder, junt amb altres pobles de la comarca, per ubicar un centre d'interpretació de l'oli a les naus adjacents. El trasllat de les oficines de l'EMD, fins ara a l'edifici de l'escola Rocabruna, permetrà que el centre guanyi l'espai que també necessita. Ca l'Orga va ser catalogat com a bé cultural d'interès local el 2008, ja que es tractava d'un conjunt de casa i naus de producció i jardí, tot en una sola unitat. L'interior tenia un nucli d'escala característic, tapissos i rajoles hidràuliques, que només s'han pogut conservar en part. Les naus estan encavallades, acaben en punxa i estan coronades amb boles.

El gegantó Lladrefaves

Ca l'Orga va ser propietat de Josep Orga Sans des de la seva construcció fins al 1911, i després dels seus descendents. Conegut com a diputat, Orga va ser un important polític del tombant del segle XIX, president de la Diputació de Tarragona entre 1891 i 1892 i escollit com a diputat a les Corts per Valls dins el Grup Liberal durant els anys 1898 i 1901. La seva empremta al poble és important com a promotor de la construcció dels rentadors públics i de l'actual església de Sant Salvador. S'han trobat indicis que va ser precisament Josep Orga qui va recuperar el gegantó Lladrefaves de Valls, que estava mig oblidat en algun racó. Ell l'hauria fet arreglar i donat a la ciutat, amb la condició que un cop a l'any (per Sant Josep) anés a ballar a Picamoixons. Un costum centenari que s'ha recuperat en els darrers anys, fins al punt que demà a la tarda, a més d'inaugurar-se el nou ajuntament, es presentarà la rèplica en petit del gegantó Lladrefaves. El farà ballar la colla gegantera que s'ha creat amb una vintena de nens i nenes i està previst que participi en la festa major de Sant Josep i també en el Tombet del poble de Valls amb el seguici petit vallenc. El cap de la colla gegantera, Marc Gascón, explica que “després els nens i les nenes decidiran si volen tirar endavant la construcció en petit de la companya del Lladrefaves”. La nova figura festiva ha estat modelada en cartró pedra per Jordi Grau, del taller El Drac Petit de Terrassa. És entre un 25 i un 30% més petita que l'original i pesa deu quilos.

Diverses llegendes vinculen el gegantó Lladrefaves amb Picamoixons. Segons Joan Amades, quan els gegants de Mataró estaven de viatge, la geganta va donar a llum a Picamoixons i va parir el gegantó Lladrefaves, que va lliurar als gegants vallencs perquè en tinguessin cura. També s'explica el nom del gegantó perquè els seus balladors, camí de Picamoixons, havien robat faves i se les havien posat a les faixes. En fer ballar els gegantons, la seva malifeta va ser descoberta.

La festa major

Del 17 al 19 de març

www.picamoixons.altanet.org

Un programa complet

Un repic de campanes anunciarà avui a la tarda que comença la festa major de Sant Josep. Aquest divendres es podrà assistir al concert del Cor Audite i hi haurà sopar i festa de Joves. Dissabte al matí hi haurà la caminada dels gegantons vallencs fins a Picamoixons. A l'arribada es podran recuperar forces amb un bon esmorzar. La inauguració del nou ajuntament i la presentació del Lladrefaves infantil de Picamoixons serà a les cinc de la tarda i tindrà la participació dels Gegantons Infantils Negritos de Tarragona, els gegants de Valls, els gegants i nans de Montblanc, els gegants de la Riba, els gegants negres de Reus i els gegants d'Alcover. La vetllada inclourà al final un sopar i també ball. Diumenge, la missa de festa major estarà precedida per una cercavila des del nou ajuntament fins a l'església amb el gegantó Lladrefaves petit i els gegants i gegantons de Valls. A la sortida, oferiran una ballada, la Colla Vella dels Xiquets de Valls aixecarà castells i abans de dinar es podrà fer un tast durant el vermut musical i tapes al Cafè. La festa es clourà a la tarda amb la representació d'El sofà dels mentiders d'(H)istrionis Teatre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia