Societat

SOS Racisme veu “preocupant” la normalització de la discriminació

El 34% de víctimes d'una acció racista no van tirar endavant la denúncia el 2016

Augmenta la discriminació a la feina, en l'accés a locals d'oci i la protagonitzada per cossos policials

El Servei d'Atenció i Denúncia per a les Víctimes de Racisme i Xenofòbia (Said) de SOS Racisme és un servei gratuït que té com a objectiu la restitució dels drets i la dignitat de les persones víctimes de delictes d'odi i discriminacions i, a més, cada any es converteix en un termòmetre de la situació. El 2016 es van atendre 431 persones, dels quals 307 van ser ateses per primera vegada. Una de les alertes de l'entitat, però, és que el 34% de persones discriminades no van tirar endavant la denúncia. Una dada “preocupant”, indiquen, és que en sis de cada deu casos, la renúncia a denunciar va ser per desconfiança en el sistema, per por o per “normalització de la discriminació”.

Coincidint amb el Dia Internacional per l'Eradicació de la Discriminació Racial, SOS Racisme presentarà avui el balanç del 2016 i durant tot el dia es faran accions denúncia. A la plaça de Sant Jaume, a Barcelona, durant tot el dia es podrà veure una escultura temporal amb més de 400 globus simbolitzant la invisibilitat i la impunitat del racisme. A les vuit del vespre es farà una acció popular titulada “Ens rebenta el racisme”.

L'informe de l'ONG adverteix que sovint “no hi ha reconeixement social ni penal de les situacions de racisme com a vulneracions de drets”, de tal manera que encara és habitual que moltes víctimes pensin que denunciar és inútil.

Les altres conclusions del balanç de l'any passat són que “el racisme es diversifica i es normalitza” i també que “es manté la impunitat del racisme policial”. En la qüestió de la normalització, destaca que un 16% dels casos van ser agressions i discriminacions entre particulars (16%), discriminacions en serveis privats (15%), en l'accés a drets socials (14%) i discriminacions en l'àmbit laboral. Les agressions de cossos de seguretat són el 31%.

LA XIFRA

14
per cent
de casos de l'any passat es van produir en l'àmbit laboral, mentre que el 2015 van ser un 4%.

LA DATA

21.03.2017
Se celebra
el Dia Internacional per l'Eradicació de la Discriminació Racial. Hi ha actes a la Plaça Sant Jaume.

El ‘moobing laboral' i el vet a entrar a locals d'oci

La majoria de casos que SOS Racisme va incloure l'any passat en l'apartat de “discriminació laboral” són per “moobing laboral” i en destaquen, per exemple, els de vexacions racistes reiterades a dones que treballen per empreses de serveis de cura a les persones a les quals es provoca la baixa voluntària perquè es quedin sense cap tipus d'indemnització. Tot i que troben precipitat treure'n conclusions, és destacable que els casos denunciats per discriminació laboral el 2015 van ser un 4% i van pujar fins a un 14% el 2016.

Es mantenen any rere any, nombroses situacions d'agressions i discriminacions entre veïns, així com la prohibició d'entrada a locals d'oci per qüestions com ara l'aspecte físic o l'origen de la persona. SOS recorda que l'any passat es va aconseguir la primera sentència per vulneració del dret d'admissió i per agressió d'un responsable de control d'accés d'un local. La tipologia més nombrosa segueix essent la protagonitzada per cossos policials (31% dels casos). En aquest apartat en molts casos els denunciants són venedors ambulants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia