El racisme continua viu entre nosaltres
Dia Internacional per a l'Eliminació de la Discriminació Racial
Dues manifestacions contraposades amb els migrants de protagonistes
El Dia Internacional per a l'Eliminació de la Discriminació Racial commemora els fets de Sharpeville (Sud-àfrica) del 21 de març del 1960, quan la policia va disparar als manifestants que protestaven contra la llei de passis de l'apartheid, i va matar 69 persones. Cinquanta anys després la discriminació racial és plenament vigent.
La Declaració dels Drets Humans comença dient que el reconeixement de la dignitat inherent i dels drets iguals i inalienables de tots els membres de la família humana és el fonament de la llibertat, la justícia i la pau (...). Malgrat haver signat la declaració molts estats no garanteixen als ciutadans l'exercici dels drets que hi són continguts.
Els problemes econòmics, les crisis mediambientals, les persecucions polítiques o les guerres obliguen les persones i famílies a desplaçar-se. Sovint, a les societats d'acollida troben rebuig i discriminació, fruit de prejudicis, estereotips i de la perpètua por d'allò desconegut, sigui la religió, el color de la pell, la cultura o procedència.
Salt ha viscut aquesta setmana dues concentracions contraposades. En una reclamaven un poble més segur, assenyalant la presència de migrants com a causa de la inseguretat. A l'altra, més nombrosa i diversa, apuntaven en una altra direcció: el que provoca inseguretat és l'atur i la manca d'habitatge digne, no pas la procedència dels ciutadans. Els dos actes van coexistir durant una hora fins que es van separar pacíficament. Aquest episodi posa de manifest que el racisme i la xenofòbia continuen presents. Cal plantar cara als qui volen que ens enfrontem perquè som diferents, sense haver entès que, en el fons, som iguals, perquè formem part d'una sola espècie, la humana, i perquè tenim la mateixa dignitat i els mateixos drets.
Mandela deia que ningú no neix odiant una altra persona pel color de la seva pell, o pel seu origen, o per la seva religió. Tot això és après, i per tant és possible aprendre el contrari, si se'ns ensenya. Aquesta és la clau per al canvi que necessitem.