municipal
barraques
Sant Adrià busca solucions a un campament a la Mina
L'assentament il·legal de barraques ocupa un solar públic qualificat de zona verda
El ple aprova iniciar la recuperació de l'espai, però diuen que treballen per trobar alternatives de reallotjament
El ple de Sant Adrià de Besòs ha aprovat la recuperació d'ofici del solar del carrer de les Estrelles, un espai públic del barri de la Mina qualificat de zona verda que des del juliol passat està ocupat per persones nòmades d'ètnia gitana procedents de Romania que s'hi han instal·lat amb barraques. Abans d'iniciar el procés, el gener passat, la Guàrdia Urbana va identificar fins a setze persones, totes adultes, que vivien en aquest indret i es dedicaven a la recollida i venda de ferralla. Els agents els van oferir la possibilitat d'adreçar-se als serveis socials, una opció que van refusar d'entrada, segons explica la regidora de Benestar i Famílies, Filo Cañete. Davant la imminència de desallotjament, els afectats van decidir acudir finalment a una cita amb els serveis socials, dilluns, per mirar de trobar una solució a la situació. Segons Cañete, el procés de recuperació del solar es farà en paral·lel a la recerca d'una solució per als acampats, que ara són entre 9 i 11 persones. Cañete reconeix que Sant Adrià no disposa d'allotjament i ha demanat ajuda a la direcció general d'Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat, amb la qual té previst reunir-se dimecres. De moment, se'ls ha ofert la possibilitat de rebre menjar del programa d'aliments solidaris, però han rebutjat un servei d'higiene perquè asseguren que ja tenen els seus propis mitjans.
Un ple amb polèmica
En el ple municipal de dilluns es van viure moments de tensió per la presència de l'activista romanès Lagarder Danciu, que, amb un megàfon, va titllar de “feixista” l'alcalde de Sant Adrià, Joan Callau, i va exigir solucions per als barraquistes. De tota manera, el ple va aprovar l'inici del procés de desallotjament del solar amb els vots favorables del PSC, C's, ICV-EUiA i CDC. Els grups d'ERC i Sant Adrià en Comú (SAEC) hi van votar en contra, però SAEC s'ha volgut desmarcar de l'acció de l'activista romanès. “Hi ha qui diu que nosaltres l'hem llogat perquè vingués al ple, però això és totalment fals”, assegura el regidor dels comuns, Joan Belda, que diu que el seu grup va intentar fins a l'últim moment que aquest punt no es portés a ple fins que no s'hagués resolt la situació dels acampats. “Ens havien dit que, un cop aprovat el punt del desallotjament, es podia fer efectiu al cap de deu dies, i volíem que el procés s'aturés fins que es trobés una solució des dels serveis socials per als afectats”, manté Joan Belda.
La regidora de Benestar i Famílies explica que el procés de desallotjament del solar es pot allargar “fins a sis mesos” i es mostra confiada que en aquest període de temps es pot trobar una solució. “És un tema complex, però creiem que han d'anar a un lloc més digne, que haurà de ser fora de Sant Adrià, perquè aquí no tenim cap espai”, conclou.
El Barcelonès Nord vol tenir un alberg
Els ajuntaments de Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet i Badalona han començat a treballar plegats per dotar-se d'un espai comú on poder fer front als casos d'emergència en habitatge per a persones sense llar. Actualment cap dels tres municipis del Barcelonès Nord disposa d'un equipament d'aquestes característiques, que ara volen que es converteixi en un dels projectes comuns impulsat des del Pla Besòs. El consorci del Besòs serà l'encarregat de treballar la proposta per acabar dotant el territori d'un recurs per poder oferir una solució d'urgència a persones desallotjades o a dones víctimes de la violència de gènere que necessiten un espai on poder passar uns dies fins que es trobin solucions més definitives, entre altres situacions d'emergència social.