Carod demana a l'Estat que no es precipiti

Diu que no es pot afirmar que és Al-Qaida perquè «ningú ha reivindicat el segrest»

Els ministres d'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, i d'Afers Estrangers, Miguel Ángel Moratinos, deien dilluns que tot semblava indicar que darrere el segrest dels tres cooperants catalans a Mauritània hi havia el grup d'Al-Qaida al Magrib islàmic. Ahir, però, el vicepresident del govern català, Josep–Lluís Carod–Rovira, feia una crida a la serenitat i a la responsabilitat. Carod recordava que «ningú ha sortit a reivindicar el segrest dels cooperants i, per tant, qualsevol afirmació que es pugui fer sobre l'autoria del segrest és pura elucubració». En aquest sentit, el vicepresident del govern, que exercia com a portaveu de l'executiu, va explicar que depenent de quin hi hagi darrere del segrest s'haurà de decidir quina estratègia se segueix per aconseguir l'alliberament dels tres hostatges. Depenent de si el segrest té una motivació econòmica o bé una finalitat ideològica, «els passos a seguir són profundament diferents».

Carod va assegurar que hi ha coordinació permanent amb l'Estat i l'Ajuntament de Barcelona. Des del primer moment que es va conèixer que hi havia tres cooperants segrestats es van establir els mecanismes de coordinació entre les tres institucions. «A cada institució li correspon un tipus d'acció i unes competències, ningú trepitja a l'altre perquè tots ens esforcem perquè hi hagi un desenllaç feliç», va afegir. Carod va explicar que el president de la Generalitat, José Montilla, ha parlat amb la vicepresidenta primera de l'Estat, María Teresa Fernández de la Vega, i la ministra de Defensa, Carme Chacón. El mateix Carod ha estat en contacte amb el ministre d'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, i l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu. Per la seva part, la viceconsellera d'Afers Exteriors, Roser Clavell, ha mantingut converses amb l'ambaixador de l'Estat a Mauritània.

El vicepresident admetia ahir que no s'ha decidit encara si s'enviarà una missió oficial a Mauritània. Tot i això, abans de prendre cap decisió, el Departament de Vicepresidència assegurava ja dilluns que ells estaven a punt per enviar un representant cap el país africà.

Concentracions de suport als segrestats

I.m./ P.M

Més de 200 persones es van concentrar ahir al migdia a la plaça de la Vila de Santa Coloma per demanar la llibertat dels tres cooperants segrestats a Mauritània. L'acte va comptar amb la presència de familiars i amics d'un d'ells, el colomenc Roque Pascual. Treballadors de l'empresa d'on ell és conseller, Gecoinsa, també van participar en l'acte, així com el personal de l'Ajuntament, que estava encapçalat per l'alcaldessa Núria Parlon. Parlon es va mostrar «entristida i consternada» i va desitjar una solució «al més aviat possible» que retorni els tres cooperants a casa. L'alcaldessa també va mostrar el seu suport a la família, amb la qual està en contacte.

Per condemnar el segrest dels tres cooperants catalans, a la tarda, es va fer una altra concentració silenciosa a la plaça del Rei de Barcelona en què van participar unes 300 persones. A l'acte hi havia l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu; els presidents de tots els grups municipals, els responsables de l'ONG Barcelona Acció Solidària, així com diferents membres d'ONG catalanes. La concentració va durar mitja hora i va finalitzar amb unes paraules d'Hereu, que demanava que «la Caravana Solidària continuï amb la mateixa força i que la solidaritat no quedi entorpida per aquest fet lamentable».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.