Societat

Arenys de Munt deixa el vell pavelló per fer de mesquita

Els musulmans hi van a resar el divendres, després de deixar el seu local arran de la sentència favorable a un veí

El govern manté que la cessió és provisional mentre no trobin un altre espai

Cada divendres d'una a dues del migdia es troben sota la teulada de l'antic pavelló, al costat del camp de futbol. “És el que ens va oferir l'Ajuntament quan ens van obligar a marxar d'on érem. Aquí no molestem”, apuntava el portaveu de l'associació islàmica, Camara Jewuru.

Des de fa ja unes setmanes que la comunitat musulmana d'Arenys de Munt ha abandonat els baixos que ocupava en un bloc de pisos al veïnat de Sant Carles, a prop del Pi Gros. Una sentència favorable a un veí els obligava, des de fa més d'un any, a deixar el local que havien fet servir els darrers cinc anys com a mesquita. Des d'aleshores asseguren que la recerca per trobar un altre espai de lloguer on traslladar-se ha estat un maldecap i al mateix temps un fracàs.

“Som en un poble petit on ja sabem els locals que hi ha, però ens demanen massa diners del lloguer”, apunta el representant, que afegeix que podrien pagar un lloguer de com a màxim 800 euros mensuals.

Des del col·lectiu defensen que ja van fer una gran inversió, d'uns 30.000 euros, per complir la normativa i els requisits que els exigia l'Ajuntament per obrir la mesquita al bloc de pisos. Ara ho han justificat, presentant una part de les factures, confiant poder rebre una compensació per part del consistori que els va concedir la llicència, però que després es va retirar per ordre del jutge.

“No volem repetir l'experiència d'una altra sentència que ens faci fora amb l'excusa de l'aparcament, per això busquem lloc al polígon, on puguem resar tranquils i sense que els veïns es queixin”, explica Jewuru.

Fàcil aparcar

La falta d'aparcament no és un problema a la zona del pavelló, i tampoc ho seria al polígon. Tot i això, segons defensen, molts dels fidels que són del poble continuen anant-hi caminant.

Fins ara, Jewuru manté que no ha estat possible trobar un local d'entre 100 i 200 m² i les ofertes que reben són de naus massa grosses per les quals els demanen 3.000 euros. “No podíem quedar-nos, però ara marxant del local tampoc no tenim gaires opcions. No sabem pas què hem de fer”, diu el portaveu, que no amaga que també s'havien plantejat la possibilitat que els cedissin un terreny a prop de la zona industrial on poder fer un cobert.

La regidora de Solidaritat i Cooperació, Àngels Castillo (PSC), explica que la cessió del pavelló a la comunitat islàmica s'ha fet per tres mesos i finalitzarà al juny. “És un marge de confiança que els donem perquè s'espavilin a trobar un local”, apuntava Castillo. L'Ajuntament també els ha cedit provisionalment un espai per deixar-hi el material .

LA FRASE

No podíem quedar-nos, però marxant del local tampoc no tenim gaires opcions
Camara Jewuru
portaveu de l'associació islàmica d'Arenys de munt

Amb les catifes amunt i avall

Nens, joves i ancians. Tots s'apleguen el divendres a partir de la una per escoltar les paraules de l'imam. Sota el cobert del pavelló, obert a quatre vents, les oracions se senten des de qualsevol punt. Són una trentena els fidels que es van incorporant a tothora per atendre setmanalment les pregàries. Amb el trasllat s'han vist obligats a guardar el material que tenien de la mesquita en un magatzem que els cedeix l'Ajuntament. Tot i això, per fer les oracions transporten algunes catifes amunt i avall cada setmana per poder resar amb comoditat sobre el terra del pavelló.

La comunitat musulmana d'Arenys de Munt la integren unes 70 famílies. Segons explica un dels seus membres, Bachir Hamanou, la majoria són d'origen marroquí però una vintena de famílies provenen de Gàmbia. “T'enfonses, tant parlar d'integració i només veus recels i en el fons islamofòbia”, lamenta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Acord d’augment salarial i vaga desconvocada de la recollida de brossa al Baix Ebre i Montsià

TORTOSA

Tallen l’R13 i l’R14 entre Vimbodí i l’Espluga del Francolí per un atropellament

VIMBODÍ
societat

Controlat l’incendi que va obligar a tallar l’AP-7 i el TAV

agullana
societat

La cursa ‘Apaguem el càncer’ reuneix 1.200 participants

girona
MOBILITAT

Pla de busos de Renfe per suplir el tall de les obres a l’aeroport del Prat

barcelona
crisi migratòria

Tensió a la frontera de Ceuta per un intent d’entrada massiu de migrants

barcelona
trànsit

Primera prova de límit de velocitat a 100 km/h a l’autopista AP-7

barcelona
medi ambient

La temperatura del mar cau un grau però continua estan en dígits de rècord

barcelona
EMRPESA

150 empreses de Móra la Nova opten a les ajudes del fons nucelar

barcelona