Societat

Oci

Cinema a l'Auditori

Santa Coloma de Farners tornarà a tenir projeccions regulars durant un any prorrogable gràcies a un acord amb l'Acadèmia del Cinema Català

Feia dues dècades que no hi havia sessions en una sala del municipi, que recuperarà el setè art a partir de dissabte que ve, amb el documental ‘Espanya en dues trinxeres'

El Círcol Columbensei els cinemes Fèmina i Catalunya han estat alguns dels llocs amb projecció de films

Un acord amb el Cicle Gaudí, el circuit de cinema estable de l'Acadèmia del Cinema Català, permetrà que a Santa Coloma de Farners hi torni a haver cinema un cop al mes i, com a mínim, durant un any. Serà el tercer dissabte de cada mes a les set de la tarda, a l'Auditori. L'estrena serà dissabte que ve, dia 22, amb el documental Espanya en dues trinxeres, de Francesc Escribano i Luis Carrizo.

L'historiador Miquel Borrell i Sabater (Santa Coloma de Farners, 1953) explica que, probablement, les anteriors projeccions de cinema regular al municipi s'havien fet al cinema Fèmina, a l'actual Auditori, fa dues dècades. Borrell ha escrit gairebé una cinquantena de llibres, entre d'altres, Ens ho hem passat bé. Memòries d'un professor d'història fill, net i nebot de botigueres (2015), El Cercle Cultural Colomenc. El Círcol (1998) i Enciclopèdia farnesenca (2006). Explica que tornar a veure cinema un cop al mes no és ben bé recuperar el setè art, però “està molt bé”: “És un succedani perquè no té res a veure amb el que havia estat. És diferent.”

Fent memòria, Borrell recorda que havien arribat a coincidir el Fèmina, el Círcol i les sessions que havien fet els germans de La Salle. Eren sessions infantils per a la mainada que havien començat el 1957, segons recorda l'autor a Enciclopèdia farnesenca. El doctor en història moderna per la UdG recorda que, entre els anys trenta i els setanta del segle passat, el cinema era “el que articulava el poble, era allà on es barrejaven les generacions i les classes socials, els joves i els grans, els rics i els pobres”.

En l'obra esmentada en l'anterior paràgraf, Borrell exposa que el primer cinema a Santa Coloma data del 1905, a la plaça del Firal, quan Pere Tun, de Vilanova i la Geltrú, va instal·lar un cinematògraf de 22 metres de llargada per 8 d'amplada. El 1906, també hi havia una cabina de cine al Círcol Columbense, on, el 1912, van començar les sessions regulars. Les pel·lícules sonores van arribar el 1929 i la pantalla panoràmica del Cercle, el 1955. El Cercle va comprar l'antiga sala del carrer Nou, el cafè teatre del Sindicat, i la va reconvertir en el Fèmina, explica Borrell.

Un complex, dos cinemes

El nou complex del Cercle va fer que, el 1976, hi hagués dos cinemes, el Cercle, ara anomenat Catalunya, i el Fèmina, que va passar del carrer Verdaguer al nou complex. Els dos cinemes (el Fèmina i el Catalunya) van conviure, com a mínim, entre l'abril del 1979 i el maig del 1985. Del Fèmina hi ha rastre a l'hemeroteca d'aquest diari fins al 2 de maig del 2004, amb Balseros.

Quan va deixar d'haver-hi un cinema cada setmana, es feien, de tant en tant, projeccions al Catalunya i cinema al carrer a l'estiu –a la plaça del Firal o a la plaça Artur Prat. Al Catalunya, per exemple, el 1993, s'hi van poder veure El fugitivo, amb Harrison Ford, i Mortadelo y Filemón, el 2008. Més recentment, hi ha hagut cicles de Cinema i drets humans a la biblioteca JoanVinyoli, en què van participar Mans Unides, Samba Kubally, Fundació per la Pau, Creu Roja i Càritas.

A banda de l'estrena del dia 22, estan confirmades les projeccions d'Un monstruo viene a verme (A monster calls), de Juan Antonio Bayona (20 de maig), i Incerta glòria (17 de juny), l'adaptació de la novel·la de Joan Sales. El Cicle Gaudí arriba a Santa Coloma i a altres municipis gironins, com ara Sant Feliu de Guíxols, la Bisbal, Cadaqués i Ribes de Freser.

L'articulació del poble
L'historiador colomenc Miquel Borrell explica que, durant molts anys, el cinema era “el que articulava el poble, era allà on es barrejaven les generacions i les classes socials, els joves i els grans, els rics i els pobres”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.