Societat

infants tutelats

Millores en les prestacions per incentivar les famílies a acollir infants tutelats

Es crea un complement per cobrir activitats de lleure i s'augmenta el que reben els acollidors de dos infants o més

80 nens menors de 6 anys esperen una família

Cap criatura menor de 6 anys hauria de viure en un centre residencial d'Atenció a la Infància, malgrat ser tutelada per l'administració, i amb aquest objectiu es fa una crida a famílies acollidores. Actualment hi ha uns vuitanta infants que esperen una família, i, amb l'objectiu de generar-ne més – ara n'hi ha 600 –, la directora de l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (ICAA), Agnès Russiñol, va presentar ahir un pla de suport que consisteix en la millora dels ajuts econòmics i també en mesures d'acció positiva, com ara medicaments gratuïts i bonificacions o exempcions en taxes d'ensenyament, i també preferència en l'escolarització.

El pla de suport destina 1,7 milions a nous complements. Les famílies acollidores perceben una prestació, segons l'edat de l'infant, que està entre 323 i 393 euros al mes. S'hi afegeix l'anomenat Respir: 60 euros mensuals per infant pensats per cobrir activitats extraescolars, excursions o colònies. Altres novetats són 300 euros al mes per a infants amb discapacitat d'entre el 45% i el 64%; el complement d'urgència i el diagnòstic s'apuja un 32% i arriba a 700 euros, i s'augmenta la prestació per a les famílies que acullen dos menors o més.

Russiñol va destacar que paral·lelament a la qüestió econòmica directa es vol facilitar el dia a dia de les llars acollidores. S'està treballant amb Salut perquè a partir de l'1 de juliol siguin totalment gratuïts els medicaments amb recepta nominal, i també tindran avantatges en el terreny educatiu, com ara preferència en la tria de l'escola o exempcions en les taxes d'ensenyament i formació professional. Descomptes en albergs, museus, concerts i equipaments esportius, i també una reivindicació tradicional de les famílies acollidores que és l'agilitació d'autoritzacions i tràmits administratius. “Anem al màxim del que el Codi Civil ens deixa”, va dir Russiñol, que va recordar que la tutela continua sent de l'administració.

Actualment hi ha gairebé 7.000 infants tutelats, un miler dels quals estan acollits en 600 famílies. La directora de l'ICAA va valorar positivament la campanya #FemGranlAcolliment que es va posar en marxa al desembre i que ha fet que s'hagi passat de 15 sol·licituds de famílies al mes a 30. Des de la coordinadora de famílies d'acollida (CAFAC), Lluís Vallès va valorar positivament les noves ajudes i també el diàleg amb l'ICAA.

LES FRASES

Cap infant entre 0 i 6 anys ha d'estar en un centre. És un repte i un ferm compromís del govern
Ricard Calvo
director general d'atenció a la infància i l'adolescència (dgaia)
Hi ha un compromís del govern, i créixer i viure en família és un dret de l'infant. El sistema de protecció s'adapta a la necessitat de l'infant
Necessitem famílies que acullin grups de germans o infants amb diversitat funcional
Agnès Russiñol
directora de l'institut català de l'acolliment i l'adopció (ICAA)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.