Societat

Deneguen amb només dos dies d'antelació una marxa de BTT, amb 250 preinscrits

L'esdeveniment era organitzat per un club ciclista de Celrà

Medi Natural no l'autoritza pels traçats, part dels quals transcorrien per corriols de les Gavarres

La dedicació, l'esforç i les ganes que els organitzadors de la primera marxa de BTT per les Gavarres havien destinat amb l'objectiu de viure una magnífica jornada ciclista durant la diada de Sant Jordi s'han acabat estroncant. Aquesta cita per als amants de la bicicleta l'havia impulsat el Club Ciclista Pedals Bike Celrà, i ja comptava amb uns 250 participants preinscrits. Els membres de l'entitat van començar a treballar el novembre passat en aquest esdeveniment esportiu, el qual portava per nom “1a Marxa Pedals Bike Celrà”. El president del club, Miquel Matamala, va presentar el 27 de març una instància a l'edifici de la Generalitat a Girona per demanar el permís per a la seva realització. La inesperada sorpresa va arribar dijous a la tarda, quan va rebre un correu electrònic provinent de la secció de biodiversitat i medi natural dels Serveis Territorials del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat. En aquest correu, que se li va remetre dos dies abans de la marxa i quan ja ho tenien tot preparat, s'hi adjuntava una resolució, en la qual es denegava l'autorització. S'hi afegia que properament rebria per correu ordinari l'original d'aquest document i que es podia presentar un recurs contra aquesta decisió en el termini d'un mes. El fet, però, que se'ls notifiqués la denegació amb tan poc temps d'antelació va deixar els membres del club sense capacitat de maniobra i amb la impossibilitat d'aconseguir que la marxa popular es pogués mantenir pel 23 d'abril.

Matamala lamenta que han quedat “destrossats”, sobretot per tota la il·lusió que hi havien dipositat. “Creiem que vam realitzar els tràmits que tocava. Vam demanar el permís per fer bé tot el que està estipulat per llei. També havíem netejat corriols amb un podall, sense tallar ni un sol arbre. Els serveis territorials al·leguen, però, que no se'n poden obrir de nous. A més, havíem parlat amb els propietaris de camins particulars per tal que ens donessin el vistiplau per passar-hi. Ens sentim impotents, ja que l'objectiu principal era fomentar l'esport.”

Des del club havien ideat dos recorreguts: un de 20 km que des de Celrà pujava a Sant Miquel i un altre de 35 que passava per Sant Miquel i els Àngels. Diversos trams de la marxa transcorrien per l'interior d'àrees naturals incloses en el pla d'espais d'interès natural (PEIN) de les Gavarres i la xarxa Natura 2000 Les Gavarres. Les dues rutes compartien bona part del traçat, que passava en un 80% per corriols, i la resta per camins d'ús públic i pel nucli urbà de Celrà. El 5 d'abril, la secció de biodiversitat i medi natural va sol·licitar un informe de valoració als Agents Rurals i, cinc dies després, un altre als gestors del Consorci de les Gavarres. En la resolució emesa s'especifica que en aquest àmbit “resta totalment prohibida l'obertura de nous corriols, vials o senders per a ús recreatiu”. S'hi afegeix que el fet de penjar els recorreguts a les xarxes socials pot implicar que el seu ús no sigui només de manera puntual el dia de la marxa, sinó que el pas per aquests corriols es socialitzi i s'acabin ocasionant danys a la biodiversitat de l'espai. I, en darrer lloc, es considera que “el fet de no limitar les inscripcions pot provocar una sobrepoblació humana que el medi receptor no sigui capaç d'absorbir”.

Tan bon punt van rebre la resolució, el club va comunicar aquest contratemps als inscrits, a qui es tornarà els diners. Se'ls va enviar un correu i es va penjar un missatge a Facebook perquè la gent s'assabentés de la suspensió el més ràpid possible. I és que, fins i tot, per demà els havien confirmat autobusos de persones que tenien la voluntat de participar-hi. Disposaven, a més, de diversos patrocinadors, havien fet publicitat i havien comprat els trofeus i 300 mitjons per regalar.

Matamala va parlar amb els dos agents rurals que havien inspeccionat els recorreguts. Assegura que ells també van quedar sorpresos, ja que li van manifestar que “havien emès un informe molt favorable al projecte”. Amb tot, el club no té la intenció de fer cap recurs perquè difícilment prosperaria i “no serviria de res”. Amb el suport social i ànims rebuts, es plantegen de cara al setembre o l'octubre impulsar una altra marxa de BTT, treballant de nou en el disseny dels traçats.

LA FRASE

Vam demanar permís als Serveis Territorials per fer bé tot el que està estipulat per llei
Miquel Matamala López
president del Club Ciclista Pedals Bike Celrà


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.