Societat
Les entitats socials apressen a aprovar la renda garantida
Illa proposa que l'Agència de Protecció Social gestioni la prestació
Junqueras diu que el pressupost és social
La renda garantida de ciutadania (RGC), la prestació al voltant de 664 euros per evitar que ningú estigui per sota del llindar de la pobresa, ha de ser una de eines de lluita contra l'emergència social. En això estan d'acord govern i entitats socials, però ahir, aprofitant la tercera reunió de la comissió de seguiment de les mesures aprovades en el ple contra la pobresa del març del 2016, les entitats van apressar el govern a aprovar-la abans de l'estiu.
El president de la Taula d'Entitats del Tercer Sector, Oriol Illa, va qualificar de “pas endavant” que dijous govern i promotors de la ILP de la renda garantida acordessin que les famílies monoparentals o les persones especialment vulnerables amb feines a temps parcial i sous per sota dels 664 euros puguin cobrar -la. Illa va reclamar que la RGC s'aprovi com més aviat millor i va advertir que “seria un error” no fer-ho “tenint en compte les alarmants xifres de desigualtat i exclusió social”. Pel que fa l'aplicació, Illa creu que la gestió hauria de ser d'una Agència Catalana de Protecció Social, però el govern aposta perquè la porta d'entrada a la prestació sigui el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC).
Pel que fa a les mesures aprovades en el ple de fa un any sobre l'emergència social, l'últim balanç indica que un 83% de les 273 mesures ja estan en curs o s'estan aplicant. En la reunió, el vicepresident, Oriol Junqueras, va insistir que el nou pressupost “evidencia la voluntat del govern de posar els màxims recursos possibles al servei de la lluita contra la pobresa”. S'hi inverteixen 1.170 milions ja previstos i 185 milions addicionals. En aquest sentit, les entitats van reclamar saber l'impacte real de les mesures i quantes persones se'n beneficien. El diputat del PSC Raúl Moreno va lamentar que “en el ple es va parlar de mesures urgents i n'hi ha que encara no s'han implementat”.