Societat

religions

El bisbe de Solsona vol prohibir els actes laics a les esglésies

Ha enviat a les parròquies uns criteris per restringir activitats “extralitúrgiques” com ara concerts o espectacles teatrals i també actes d'altres religions

Diu que “s'ha fet un tip de veure el que no toca” en molts temples

El bisbe de Solsona, Xavier Novell, vol prohibir les activitats laiques a les esglésies de la diòcesi. Per això ha fet arribar als rectors de les parròquies un document –que es pot consultar a la plana web del Bisbat– en què proposa “restringir progressivament els actes extralitúrgics”, com ara els concerts de música o espectacles teatrals que es considerin “inadequats”. També recomana vetar actes interreligiosos o d'altres religions. El bisbe diu en l'última glossa dominical que “s'ha fet un tip de veure el que no toca en moltes de les nostres esglésies”.

El document Criteris per a l'ús de les esglésies i les capelles per a actes extralitúrgics que el Bisbat ha fet arribar a tots els rectors de la diòcesi explica que “ja fa anys que les esglésies i capelles del territori diocesà s'han obert a actes extralitúrgics”. Però lamenta que “malauradament” s'hi han incorporat actes “clarament incompatibles amb la santedat d'aquests llocs”. El bisbe Xavier Novell –que signa el text– assegura que part dels rectors “es troben incòmodes davant de moltes peticions que reben però tenen dificultats per rebutjar-les”. I per això ha decidit imposar uns criteris basant-se en la normativa eclesiàstica vigent. D'ella “es dedueix –diu– que els temples no poden ser considerats llocs “públics” disponibles per a qualsevol activitat”. Així doncs, proposa que els actes que no estiguin vinculats a la litúrgia “han d'estar restringits, han de ser excepcionals i han d'estar sotmesos al permís del bisbe”. Per aconseguir-ho, estableix quatre criteris. El primer limita els actes culturals als que tinguin “finalitat de pregària, evangelització, caritat, diàleg, fe i cultura”. El segon diu que no s'han de permetre actes religiosos no cristians. El tercer, que cal vetar actes interreligiosos. I en el quart, el bisbe demana que en els temples de propietat d'entitats civils en què hi ha culte de manera habitual no s'hi alberguin actes “contraris a la santedat del lloc”.

Fonts del Bisbat han explicat a aquest diari que el text es va elaborar al febrer i s'ha fet arribar als rectors fa unes setmanes. Preguntades sobre els motius de la prohibició, les mateixes fonts neguen que hagi passat res que hagi precipitat prendre-la. I asseguren que tot ve motivat per la intenció d'elaborar uns criteris que ajudin els rectors a prendre una decisió i que “no es tracta d'una obligació” sinó “d'un suport escrit” en cas de dubte. La diòcesi de Solsona inclou 174 parròquies de les comarques del Pla d'Urgell, l'Urgell, la Segarra, el Solsonès, el Bages i el Berguedà.

LA FRASE

Els temples no poden ser considerats llocs “públics” disponibles per a qualsevol activitat
Xavier Novell
bisbe de solsona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.