Societat

presons

tancament de la model

Justícia tanca la Model el 8 de juny

Els Serveis Penitenciaris ja han tancat el geriàtric i les galeries 5 i 6 de la presó

El primer dia sense presos coincidirà amb el 113è aniversari de les instal·lacions

El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha revelat aquest dimecres al Parlament que La Model “tancarà les portes i passarà definitivament a la història el pròxim 8 de juny”. L'endemà, la presó complirà 113 anys. Serà el seu primer dia sense presos i el seu últim aniversari com a centre penitenciari.

Aquest dimecres a, partir de les 9 del matí, diversos vehicles de l'Àrea Penitenciària dels Mossos d'Esquadra han traslladat 29 interns des de la Model fins a Brians 1 i Brians 2 (Sant Esteve Sesrovires). Mundó ha explicat que aquest ha estat el primer moviment de presos d'una “fase final i intensiva” de trasllats. Les reubicacions seran constants fins que s'hagi completat el buidatge del centre.

“El procés de tancament avança segons el pla previst” pel departament de Justícia, ha afegit el conseller. La direcció general de Serveis Penitenciaris ja ha tancat el geriàtric i les galeries 5 i 6. Aquesta setmana, també tancarà el Centre Obert 1, que és un centre autònom però ubicat al mateix edifici de la Model.

Els últims 400 presos

La Model va ingressar els últims reclusos el dia 6 de març. Abans que s'iniciés el procés de tancament, la població del centre penitenciari se situava a l'entorn del miler de persones privades de llibertat. Avui, en canvi, només n'hi queden prop de 400. El 75% són presos preventius (302) i la resta són penats (96).

Els preventius es traslladaran cap a Brians 1, que ha pres el relleu a la Model i s'ha convertit en el nou centre de referència per a les persones pendents de judici de la demarcació de Barcelona. En canvi, els interns que compleixen condemna a la presó de l'Esquerra de L'Eixample es reubicaran a la resta de centres de la demarcació de Barcelona -Brians 2 (Baix Llobregat), Quatre Camins (Vallès Oriental) i Lledoners (Bages)-, en funció de la proximitat al lloc de residència.

La Model és un centre obsolet, que requeriria una inversió urgent d'un mínim de 25 milions d'euros per evitar riscos imminents vinculats a l'estructura de l'edifici i a la seguretat del centre. La decisió de tancar-la compta amb l'aval gairebé unànime del Parlament, amb 123 vots a favor i només 9 abstencions; i amb l'acord dels representants dels treballadors.

El departament de Justícia va anunciar el mes de febrer la determinació de posar-hi punti final durant aquest 2017, després d'un estudi de viabilitat. Un cop tancada, l'ocupació de les presons de la Generalitat se situarà al 72,9%.

La clausura de la Model (1904) forma part d'un pla per a la reordenació dels equipaments penitenciaris de Catalunya. Aquest pla també preveu el tancament de la presó de Trinitat Vella (1960) i Wad-Ras (1915); a més de la construcció d'un nou centre obert i d'un altre centre per a dones i preventius a la Zona Franca de Barcelona.

D'aquesta manera, Justícia substituirà les tres instal·lacions penitenciàries més antigues de Catalunya per dos nous equipaments d'última generació. A banda, la Generalitat també aplica un pla de xoc de 26 milions d'euros per posar al dia la resta de centres penitenciaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

llengua

Dos de cada tres catalanoparlants veuen en la llengua, identitat

barcelona
Educació

L’aturada lectiva concentra 83 obres als centres educatius de Barcelona

Barcelona
Societat

Reforç de la presència dels Mossos a l’aeroport del Prat amb una nova comissaria

Barcelona

Inauguren el primer sistema de bany autònom de l’Estat

palamós
Medi ambient

En funcionament prop de 4.000 plaques solars a la coberta dels tallers de l’L9/L10

Barcelona

CCOO i UGT denuncien que Correus deixa la plantilla “al mínim” durant l'estiu

girona
societat

Gran inici del 52è Concurs de Focs d’Artifici amb la Pirotècnia Josman

blanes
filipines

Decreten l’estat de calamitat per les inundacions a Manila

barcelona

Detingut un bomber voluntari per l’incendi de l’any passat

portbou / colera