GUILLEM DURAN SUÑER

ESCULTOR. LLIBRE RÈCORD GUINNESS 2001, AMB DUES MIL CREACIONS DE CAGANERS

«He fet caganers de totes les mides»

Va néixer a Llançà el 16 de juny de 1921. Marbrista d'ofici, de petit ja dibuixava i de més grandet va començar a modelar el fang, fins que a principi de 1970 va engegar les seves creacions amb les resines que sobraven de treballar el marbre. El 1995, l'Ajuntament de Llançà li va concedir la Llança d'Or per la seva tasca com a escultor i fotògraf. L'any 1997 va entrar al Llibre dels rècords catalans, amb 1.037 caganers creats. I el 2001, el seu nom va quedar inscrit en els Rècords Guinness en haver fet 2.000 figures del caganer, totes variades i de diverses mides.

–Com va ser que va començar a crear figures?

–«De petit ja m'agradava molt dibuixar i fer ninots; i el meu pare ja m'estimulava perquè continués practicant. Llavors, de més grandet, vaig començar a modelar amb fang. I així anava fent figures, fins que, en veure la quantitat de resina que sobrava de treballar el marbre en fer làpides, em vaig posar a fer creacions amb resina.»

–Tenien sortida, les seves escultures?

–«Molta. La veritat és que jo mateix quedava sorprès de l'èxit que tenia. En la dècada dels seixanta, els turistes venien a comprar a una botigueta que vam posar i de la qual tenia compte la meva mare. Entre les moltes figures que he fet, hi havia el Quixot i Sancho Panza.»

–Com és que es va posar a fer caganers?

–«Va ser cap allà el 1971. Em feia gràcia la popularitat del caganer en el pessebre català. En vaig fer de totes les mides, i la gent també les venia a comprar per posar al seu pessebre, o simplement per guardar-les, ja que es veu que els agradava el que feia. El caganer més gran que he fet fa 23 centímetres, i aquest el guardo jo aquí, a casa.»

–També en té al Museu del Joguet de Figueres, veritat?

–«Sí, hi tic una exposició permanent, en una vitrina. Va ser llavors que tots plegats ens vam engrescar que havia de fer més caganers. Per això va venir el reconeixement al llibre dels Rècords Catalans l'any 1997, i per les festes de Nadal varem presentar una exposició al Teatre El Jardí de Figueres. Tots plegats encara em van engrescar més i escalfar el cap que podia arribar a entrar al Guinness. La veritat és que, esperonat, i com no en tenia prou amb el que havia fet, em vaig entossudir amb el ferm propòsit de superar-ho. Per això no vaig parar fins que, en dos anys i poc més, vaig crear dues mil figures de caganers, totes diferents i variades.»

–I va aconseguir el Guinness...

–«Va ser l'any 2001, i em va fer molta il·lusió.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.